Hlavní obsah

Řecko rozhodne, jestli zavře banky. Lidé vybrali až 700 miliónů eur

Novinky, ČTK, tov, kab
Aktualizováno

Řecká vláda bude v neděli zvažovat, zda od pondělí zavede kontrolu kapitálu a zavře banky. Řekl to v rozhovoru s BBC ministr financí Janis Varufakis. Evropská centrální banka (ECB) ponechala v neděli program nouzového financování pro řecké banky na současné úrovni 89 miliard eur (2,4 biliónu korun). Podle BBC by to ale kvůli rychlému odlivu vkladů z bank nemuselo stačit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové si houfně vybírají peníze z bankomatůVideo: Reuters

 
Článek

Řecké banky jsou nyní pod tlakem kvůli kolapsu jednání mezi Aténami a jejich věřiteli o dohodě, v rámci které mělo Řecko získat peníze ze záchranného programu výměnou za reformy.

Obavy o další budoucnost země způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 miliónů eur (až 19 miliard korun).

Foto: Marko Djurica, Reuters

Pracovník bezpečnostní agentury běží se zásilkou hotovosti k pobočce banky v Aténách.

Očekává se, že Řekové budou v masivních výběrech hotovosti z bank pokračovat i v pondělí. Program poskytování nouzové likvidity v eurech od ECB přitom pro banky za odliv vkladů jedinou náhradou. BBC původně s odkazem na své zdroje uvedla, že se ECB chystá pomoc řeckým bankám ukončit.

„Bankovní prázdniny”

„Myslíme si, že řecká vláda nebude mít v pondělí jinou možnost než vyhlásit bankovní prázdniny a zavést kapitálové kontroly,” řekl zdroj BBC. Ty před časem v případě Kypru fungovaly například omezením denních limitů na výběr z bankomatů.

Prezident ECB Mario Drahgi prohlásil, že ECB pokračuje v úzké spolupráci s řeckou centrální bankou na udržení finanční stability v Řecku.

Guvernér řecké centrální banky Jannis Sturnaras ve stejném prohlášení uvedl, že Řecká centrální banka zůstává členem eurosystému a podnikne veškerá nutná opatření, aby zajistila řeckým občanům v současné obtížné situaci finanční stabilitu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Řekové stojí ve frontě u bankomatu

Řekové stojí v dlouhých frontách před bankomaty už od soboty, kdy premiér Alexis Tsipras oznámil chystané referendum o přijetí podmínek záchranného programu. V sobotu navíc ministři financí eurozóny odmítli prodloužit záchranný program o požadovaných několik týdnů až měsíc, takže skončí v úterý 30. června, kdy má Řecko zaplatit 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Uspořádání referenda již schválil řecký parlament. Šéfka MMF Lagardeová ale BBC řekla, že řecké referendum o záchranném plánu navrhovaném věřiteli bude neplatné poté, co v úterý vyprší současný program.

Zdůraznila, že Řekové mají hlasovat o návrzích, které už nejsou na stole. Také však prohlásila, že pokud se Řecko jasně vyjádří ve prospěch setrvání v eurozóně a obnovení ekonomiky, věřitelé by ještě byli ochotní to s Řeckem zkusit. Podle Lagardeové má řecká vláda stále čas na rozmyšlenou a přijetí návrhů eurozóny.

Francouzský premiér Manuel Valls v neděli řekl, že existuje reálná hrozba vystoupení Řecka z eurozóny v případě, že jeho občané v referendu odmítnou návrhy věřitelů.

Sobotka: Na referendum už je pozdě

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky měl řecký premiér Alexis Tsipras čas vyhlásit referendum v posledních čtyřech měsících od konce února, kdy se o prodloužení záchranného programu rozhodlo. Nyní je podle něj nesmyslné a jen se snaží přenést „Černého Petra” na voliče.

Řecký bankrot se podle Sobotky „stává realitou”.

„Myslím, že nemáme čas ani na zázrak,” řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Dopad podle něj bude mít na celou Evropu. „Pokud zbankrotuje Řecko, bude velmi silný tlak na oslabení eura,“ poznamenal. Chystá se proto jednat se zástupci České národní banky, jak by v takovém případě reagovala kvůli dopadům na kurz koruny.

Politické dopady bankrotu Řecka podle něj ale budou vážnější, než ty ekonomické.

Anketa

Bylo by pro Evropu lepší, aby Řecko ihned zkrachovalo?
Ano
94,6 %
Ne
5,4 %
Celkem hlasovalo 5566 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám