Hlavní obsah

Řecko má pět dnů, jinak půjde z eurozóny, přitvrdil eurokomisař

Aktualizováno

Odchod Řecka z eurozóny, takzvaný Grexit, bude nevyhnutelný, pokud se Aténám a jejich mezinárodním věřitelům nepodaří v příštích pěti dnech najít řešení. Prohlásil to v pátek eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Němec Günther Oettinger.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Euro je v Aténách stále častěji i tématem graffiti

Článek

„Budeme až do 30. (června) dělat všechno pro to, aby se projevila připravenost Řeků k reformám,” prohlásil eurokomisař ve vysílání německé rozhlasové stanice Deutschlandfunk. „Grexit není náš cíl, byl by ale nevyhnutelný, pokud v příštích pěti dnech nedostaneme žádné řešení,” uvedl podle webu stanice.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle BBC prohlásila, že rozhodující bude sobotní jednání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právo EU v současné době nemá žádné mechanismy, jak vyloučit členskou zemi. Při zakládání Unie totiž bylo něco takového pro politiky nemyslitelné. Podle expertů by se ale v případě potřeby dala pravidla upravit nebo obejít. Myslí si to například ekonom a politolog působící v Německu Petr Robejšek. [celá zpráva]

Jednání zadluženého Řecka s jeho mezinárodními věřiteli v rámci euroskupiny skončilo ve čtvrtek v Bruselu opět bez dohody. Další schůzka s ministry financí zemí sdílejících euro se chystá na sobotu a měla by být rozhodující.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

V úterý 30. června vyprší prodloužený záchranný program pro Řecko, ze kterého zbývá vyplatit ještě zhruba 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun). Atény a věřitelské instituce se zatím nedokázaly dohodnout na tom, za jakých podmínek by Řekové mohli tyto peníze získat.

V úterý také Atény musejí uhradit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) ve výši zhruba 1,6 miliardy eur (43,5 miliardy korun). Pokud země nezaplatí, hrozí jí státní bankrot a odchod z eurozóny. Ten by podle ekonomů vedl k oslabení eura a pocítily by ho i země střední Evropy včetně Česka. [celá zpráva]

Řecký ministr financí Janis Varufakis v pátek v rozhovoru s irským rozhlasem prohlásil, že Atény udělaly vše, co mohly, aby vyhověly "zvláštním požadavkům" věřitelů. Řecko je podle Varufakise odhodláno zůstat v eurozóně, nepřijme ale žádné řešení, které nebude považovat za proveditelné.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír podle agentury Reuters očekává, že jednání se protáhnou až do neděle. Pokud nebude dohody dosaženo, budou prý ministři financí eurozóny jednat o technickými detailech pro případ, že některý z členských států eurozóny zbankrotuje.

Anketa

Mělo by Řecko opustit eurozónu?
Ano, urychleně
91 %
Až se vyčerpají všechny možnosti
5,3 %
Ne
3,7 %
Celkem hlasovalo 4015 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám