Hlavní obsah

Řecko se s věřiteli stále nedohodlo, jednání mají pokračovat v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadlužené Řecko se ani ve čtvrtek nedohodlo s mezinárodními věřiteli a s ostatními státy eurozóny na vyřešení své kritické finanční situace. Ministři financí eurozóny a zástupci dalších věřitelských institucí se mají s řeckými zástupci sejít opět v sobotu a jednat o další úvěrové pomocí výměnou za tvrdé vnitřní reformy v Řecku.

Foto: Yves Herman, Reuters

Premiéři Řecka a Itálie Alexis Tsipras a Matteo Renzi s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

Podle zdrojů z okolí německé kancléřky Angely Merkelové musí dojít k dohodě nejpozději o víkendu před pondělním otevřením finančních trhů.

Mezinárodní věřitelé Řecka - Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond - ve středu odmítli velkou část návrhů řecké vlády na řešení dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Věřitelé přišli s vlastními protinávrhy, které zase zavrhly Atény. Ty měly ve čtvrtek přijít s novou koncepcí, ale nakonec to nestihly.

Ministři financí zemí sdílejících euro tak na čtvrtečním bruselském jednání měli jen parametry věřitelských institucí, s nimiž ale zatím Řecko nevyjádřilo souhlas. Další rozhovory tak ztratily smysl a nové setkání bylo podle diplomatických zdrojů stanoveno na sobotu dopoledne.

"Rozhodnutí je nyní pouze na řeckých úřadech," upozornil německý ministr financí Wolfgang Schäuble s tím, že mezi oběma stranami teď panují spíše rozdíly.

Podle českého prezidenta Miloše Zemana je pravděpodobnost vystoupení Řecka z eurozóny vyšší než padesátiprocentní. Západní banky se prý už na tuto možnost připravily a stáhly svá aktiva z řeckých bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám