Hlavní obsah

Brexit nahání bankéřům větší hrůzu než Grexit

Možnost, že Velká Británie jednou opustí Evropskou unii, neboli takzvaný Brexit dělá evropským bankéřům těžší hlavu než vyhlídky na Grexit, tedy blízký odchod Řecka z eurozóny. Setrvání Británie v EU je podle jejich vyjádření na konferenci Mezinárodního finančního institutu (IIF) ve Frankfurtu, citovaného agenturou Reuters, důležitější.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Graffiti se zakrváceným znakem eura v rukou na zdi domu v Aténách

Článek

"Pro mne je Brexit potenciálně větší noční můrou," řekl podle agentury Reuters šéf IIF Tim Adams. "Británie je velmi důležitou součástí evropské ekonomiky a ekosystému," dodal.

Britský premiér David Cameron slíbil voličům, že nejpozději na konci roku 2017 uspořádá referendum o setrvání Británie v EU.

"Z mechanického hlediska by Grexit narušil fungování a strukturu Evropské unie víc (než Brexit)," uvedl ekonom Hans Jäckel ze společnosti DZ Bank. "Pro ducha, budoucí perspektivu a smysluplnost Evropské unie však Brexit představuje větší riziko," dodal.

Šéf britské investiční společnosti Standard Life Investments Keith Skeoch ve čtvrtek varoval, že Brexit by představoval katastrofu pro kapitálové trhy v EU. "Byl by to šok, který by na Richterově škále odpovídal zhruba 15 stupňům," řekl.

„Jsme na Řecko lépe připraveni“

Londýn je největším finančním centrem EU a je považován za základ pro plány na vytvoření unie v oblasti evropských kapitálových trhů.

IIF se výrazně angažoval v jednáních o restrukturalizaci řeckého dluhu v roce 2012. Tato restrukturalizace zahrnovala snížení hodnoty řeckých dluhopisů a připravila banky a další soukromé věřitele o zhruba 100 miliard eur (2,7 biliónu Kč). Nyní jsou již ale věřiteli Řecka převážně vlády ostatních členských zemí eurozóny a organizace, jako je Mezinárodní měnový fond (MMF).

"Jsme mnohem lépe připraveni na jakýkoli výsledek (jednání o Řecku) než před několika lety," uvedla na konferenci IIF šéfka španělské banky Santander Ana Botínová. Většina účastníků konference nicméně podle Reuters naznačila, že očekává dohodu Řecka s věřiteli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám