Hlavní obsah

Atény i věřitelé budou tlačit vlastní návrhy, dohoda v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Atény
Aktualizováno

Bez dohody skončilo ve čtvrtek v Bruselu jednání Řecka s mezinárodními věřiteli, uvedla agentura AFP s odvoláním na unijní i řecké zdroje. Věřitelé proto předloží ministrům financí eurozóny vlastní návrh řešení krize, stejně tak prý učiní i Atény.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Socha bohyně Athény v řecké metropoli

Článek

Řecko podle zdroje z eurozóny dostalo od zástupců věřitelských institucí ultimátum na to, aby do 11:00 SELČ přišlo s novým návrhem řešení dluhové krize. Tato lhůta vypršela bez dohody, načež věřitelé předložili svůj vlastní návrh.

"Existuje několik dokumentů, na kterých se (věřitelské) instituce jednoznačně shodly. Ty budou zaslány ministrům financí eurozóny a mohou se stát základem dohody," uvedl nejmenovaný unijní zdroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řecká strana ale trvá na svých návrzích, které chce euroskupině rovněž poskytnout, doplnil zdroj z Atén.

Euroskupina, tedy ministři financí zemí sdílejících euro, ve středu jednala jen zhruba 90 minut, neboť neexistoval žádný návrh dohody s Aténami, o kterém by bylo možné diskutovat. [celá zpráva]

Mezinárodní věřitelé Řecka – Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond – ve středu odmítli část řeckých návrhů na řešení řecké dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. [celá zpráva]

Zadlužená země se snaží od věřitelů získat finanční pomoc, aby mohla příští týden uhradit dlužnou splátku MMF ve výši zhruba 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč). Řecku jinak hrozí platební neschopnost a možná i odchod z eurozóny.

Anketa

Věříte, že se ještě Atény dohodnou s věřiteli na řešení krize?
Ano
20 %
Ne
80 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1144 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám