Hlavní obsah

Taxikáři ve Francii spustili blokádu kvůli Uberu, policie je rozháněla slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Taxikáři po celé Francii ve čtvrtek začali stávkovat na protest proti americké společnosti Uber, která zajišťuje přepravní servis a která je vnímána jako alternativa k taxislužbě. Během protestů hořela auta, policie proti taxikářům použila slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávkující taxikáři se v Paříži střetli s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Řidiči taxi ve čtvrtek zablokovali přístup na všechna letiště a vlaková nádraží v Paříži a dalších městech. Na několika místech proti nim zasahovali těžkooděnci – to když se protestující například snažili převracet auta nenáviděné konkurence.

Taxislužbám vadí, že americká společnost, především její řidiči, nepodléhá stejným povinnostem jako ony, a je tedy nekalou konkurencí. I soudy se snaží Uber omezovat, v zemi ale služba stále funguje a další města s firmou podepisují smlouvy.

Uber sám službu označuje jako zprostředkování spolujízdy, nikoliv jako taxislužbu. Lidé jej využívají, protože je levnější. Vůz si mohou objednat pomocí aplikace v telefonu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Protesty taxikářů v Paříži

Téměř sto řidičů zaměstnaných u americké společnosti se v posledních týdnech stalo terčem napadení. Zraněn byl dokonce i jeden zákazník, který si služby chválil.

Firma podniká i v České republice, oficiálně jako zprostředkovatel přepravy. Město Praha řeší, jak situaci zvládnout. Podle něj by řidiči měli mít schválený taxametr a být označeni jako taxi. V Uberu jako taxametr funguje zmíněná aplikace.

Služba byla soudem zakázána v Německu, Španělsku a v Nizozemsku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám