Hlavní obsah

Válka sankcí nekončí. Putin prodloužil zákaz dovozu západních potravin

• Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu o rok prodloužil zákaz dovozu západních potravin. Moskva tak zareagovala na prodloužení sankcí Evropské unie, uvalených na Rusko kvůli anexi Krymu a kvůli ruské roli v ukrajinském konfliktu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Vláda mě dopisem požádala o prodloužení opatření, která jsme přijali v odvetě za počínání našich partnerů z některých zemí. Dnes, v souladu s touto žádostí, jsem podepsal výnos o prodloužení účinnosti jednotlivých zvláštních opatření s cílem zajistit bezpečnost Ruské federace," řekl Putin podle ruské agentury TASS.

Současně nařídil vládě, aby k výnosu vypracovala příslušné dokumenty. Premiér Dmitrij Medvěděv ujistil, že "vše bude vykonáno" a že tyto dokumenty se již připravují.

Moskva od počátku dávala najevo, že na prodloužení sankcí EU odpoví. Dříve se objevily náznaky, že odvetná opatření by mohla být mírně upravena, a to i vůči Maďarsku, Řecku a Kypru. Avšak podrobnosti o Putinově výnosu dosud nejsou známy.

Dohody o příměří porušují obě strany

EU v pondělí prodloužila své hospodářské sankce proti Rusku do konce ledna 2016. [celá zpráva]

Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě. Jejich případné uvolňování je vázáno na plnění minských dohod o příměří na východě Ukrajiny, které však ani ukrajinské vládní jednotky, ani povstalci podporovaní Moskvou nedodržují.

Dosavadní ruské embargo, zavedené loni jako odpověď na západní sankce, zakazovalo dovoz vybraných potravin ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska. V současnosti na ruském sankčním seznamu figurují ovoce, zelenina, maso, drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky.

Není vyloučeno ani rozšíření embarga. Televizní stanici Rossija 24 to ve středu sdělil ministr zemědělství Alexandr Tkačov. Nové restrikce by podle něj mohly zahrnovat dovoz cukrovinek, konzervovaných rybích produktů a květin.

Omezení dovozu dopadá i na české firmy. Například mlékárenská společnost Madeta, která do Ruska vyvážela například sýr Niva, odhadla způsobené ztráty do letošního června na více než 150 miliónů korun.

Sankční válka spolu s propadem cen ropy způsobila v Rusku hospodářskou krizi. Ta podle vídeňského ústavu pro výzkum hospodářství WIFO může Evropu stát odhadem 100 miliard eur (2,7 biliónu korun) a více než dva milióny lidí připravit o práci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Ruská ekonomika je v pohodě, ujišťuje Putin

Ruská ekonomika navzdory předpovědím neprožívá větší krizi, inflaci se daří držet pod kontrolou, kurz rublu je stabilnější a banky se přizpůsobily novým...

Výběr článků

Načítám