Hlavní obsah

Výrobci tácků dostali od Evropské komise za kartel pokutu tři miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) vyměřila osmi výrobcům a dvěma distributorům tácků určených k balení potravin pokuty v celkové výši 116 miliónů eur (3,15 miliardy korun) kvůli kartelovým dohodám o cenové politice. EK o tom ve středu informovala v tiskové zprávě.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Komise odhalila celkem pět kartelů, které fungovaly na různých trzích v různých obdobích mezi roky 2000 a 2008. Pokutovány byly firmy z Británie, Německa, Francie, Itálie, Finska a Portugalska.

Každý z těchto kartelů fungoval v rámci kontaktů, které se obvykle udržovaly pod záminkou legitimních průmyslových setkání, jež doplňovaly četné e-maily a telefonáty. Účastníci některých z těchto kartelových dohod mluvili o svých nelegálních kontaktech jako o „klubu“ nebo „mafii“, uvedla EK.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zasaženy milióny spotřebitelů

Jeden z odhalených kartelů, který fungoval od listopadu 2004 do září 2007, zahrnoval trhy ve střední a východní Evropě, včetně České republiky a Slovenska. Kartelové dohody se podle komise týkaly tácků z polystyrénové pěny používaných u potravin, jako jsou sýry, maso, ryby nebo zákusky.

”Těmito kartelovými dohodami byly potenciálně zasaženy milióny spotřebitelů, kteří kupují balené potraviny,“ uvedla evropská komisařka odpovědná za hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

„Dotčené společnosti si mezi sebou rozdělily trh s maloobchodním balením potravin a dohodly se na cenách, místo aby mezi sebou soutěžily. Kartely poškozují celé naše hospodářství, protože ceny nestanovuje trh, ale společnosti samy. Jelikož takové jednání brání inovacím, nebudeme ho nikdy tolerovat.“

Největší pokuty, přes 30 miliónů eur dostaly italské firmy Sirap-Gema a Coopbox. Německá Silver Plastics má zaplatit 21,2 milliónu eur a finská Huhtamaki 15,6 milliónu eur. Britská firma Linpac pokutě unikla díky tomu, že EK na existenci kartelu upozornila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám