Hlavní obsah

Vlajkovou lodí značky Hyundai se má stát Tucson

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku slavnostně za účasti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zahájila výrobu vozu Hyundai Tucson. Sériová výroba auta, které se má stát vlajkovou lodí značky Hyundai, přitom odstartovala už minulý týden v úterý. V příštím roce by měl Tuscon tvořit téměř dvě třetiny celkové produkce v Nošovicích.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlajkovou lodí značky Hyundai se má stát TucsonVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Tucson se předsedovi kabinetu líbil, se zájmem si vůz prohlédl, za volant ovšem neusedl, na rozdíl od ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). Ta si vyzkoušela místo spolujezdce.

„Vláda intenzívně podporuje zahraniční investice, které stimulují ekonomiku a generují v naší zemi tisíce nových pracovních míst. Jsem rád, že investice společnosti Hyundai je úspěšným příběhem, aktuálně v naší zemi společnost zaměstnává přes tři tisíce lidí a je pátým největším plátcem daní v zemi,“ upozornil premiér.

Zopakoval, že v tuto chvíli je další reálnou investicí, která je potvrzena na základě investičních pobídek, firma Hyundai Mobis. Ta bude stavět novou továrnu v průmyslové zóně v Mošnově. „Pokud jde o další investice, tam je agentura CzechInvest v kontaktu s Moravskoslezským krajem a městem Ostrava. Pokud budou jakékoliv další možnosti, tak je vláda určitě ráda podpoří,“ poznamenal s tím, že o ČR mají investoři zájem.

Zda míří na sever Moravy či do Slezska nějaký další investor, však neřekl. „Nejsem tady od toho, abych sděloval informace o jednáních, která ještě nejsou ukončena,“ řekl Sobotka.

Vývoz i do Perského zálivu

„Je to auto, které navazuje na svého předchůdce ix 35, ale pouze tím, že jsou ze stejné třídy a stejný typ vozidla. Jinak je to auto zcela nové, nejedná se o žádný facelift nebo upravenou verzi, je to zcela nová konstrukce,“ řekl na adresu nového modelu mluvčí HMMC Petr Vaněk. Je to auto zcela nové generace, a to jak z hlediska kvality, tak i vybavení, komfortu, motoru, převodovky, aktivních i pasivních bezpečnostních prvků.

HMMC chce letos vyrobit 106 tisíc kusů nového Tucsonu, od příštího roku by se podíl tohoto modelu měl ustálit na 60 procentech produkce, což je přibližně 200 tisíc vozů za rok. Automobilka ročně celkem vyrábí 330 tisíc aut.

„Počet objednávek již dnes překračuje všechny odhady a zvyšuje se rovněž počet zemí, do kterých bude tento vůz exportován. Kromě Evropy a stávajících trhů, kterými jsou například Austrálie, Egypt, Turecko nebo Mexiko, přibydou nově země Perského zálivu, jako je Saúdská Arábie, Katar, Kuvajt či Spojené arabské emiráty,“ uvedl mluvčí společnosti.

Tuzemští autorizovaní prodejci vozů Hyundai si nové Tucsony převezmou v Nošovicích ještě tento čtvrtek, zájemci si je tak budou moci již brzy prohlédnout v autosalónech a seznámit se s výbavou i cenami nového modelu. Jeho prodej by měl být v Česku zahájen na konci léta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám