Hlavní obsah

Největší plynové pole v Evropě vyvolává zemětřesení, Nizozemci omezí těžbu

Nizozemská vláda nařídila další snížení těžby plynu z pole Groningen, které je největším plynovým polem v Evropě. Důvodem je řada zemětřesení, která způsobila rozsáhlé majetkové škody v nejsevernějších oblastech země. Těžba z pole se v letošním roce sníží na 30 miliard metrů krychlových z původně plánovaných 39,4 miliardy metrů krychlových, uvedl v úterý ministr hospodářství Henk Kamp.

Foto: Profimedia.cz

Zásobníky plynu u těžebního pole Groningen v Nizozemsku

Článek

"Zemětřesení jsou zde stále a musíme počítat se zemětřeseními v budoucnu. Můžeme udělat dvě věci k zachování bezpečnosti: snížení produkce zemního plynu a zpevnění domů, a děláme oboje," řekl Kamp agentuře Reuters.

Groningen je desátým největším polem s plynem na světě. Nizozemská tisková agentura ANP již v pondělí uvedla, že Kamp navrhne další snížení produkce, což způsobilo růst cen evropského plynu.

Již v únoru vláda snížila těžbu pro první pololetí roku na 16,5 miliardy metrů krychlových poté, co nizozemský výbor pro bezpečnost uvedl, že plynárenské firmy a státní regulátoři neberou hrozbu zemětřesení dostatečně vážně. Pro druhé pololetí roku byla nyní plánovaná těžba snížena na 13,5 miliardy metrů krychlových.

Vláda chce v druhé polovině roku zhodnotit, jak splnit dodávky od roku 2016. Na plynu z pole Groningen závisí podle AP sedm milionů domácnostní v Nizozemsku a země plyn rovněž prodává do Belgie, Německa a Francie. Kamp odhadl, že snížení těžby bude vládu stát zhruba 1,2 miliardy eur (32,6 miliardy Kč).

Při zemětřeseních zatím nebyl nikdo zraněn, poškozeny však byly tisíce budov v celém regionu. Nejsilnější zemětřesení bylo zatím zaznamenáno v srpnu 2012, činilo 3,6 stupně Richterovy škály.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám