Hlavní obsah

Roamingové poplatky v EU skončí v roce 2017, slibuje eurokomisař

Poplatky za používání mobilních telefonů v zahraničí by měly v Evropské unii skončit v roce 2017. Uvedl to podle německého listu Rheinische Post eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise začala již v roce 2007 omezovat maximální výši roamingových poplatků. "Od druhého čtvrtletí 2017 roamingové poplatky v EU pravděpodobně zmizí," řekl Oettinger. "Evropská komise, vlády 28 členských zemí a Evropský parlament se na tom pravděpodobně již velmi brzy dohodnou," dodal.

Je ale otázkou, zda v tomto případě není přání otcem myšlenky. Totéž slibovala již Oettingerova předchůdkyně v úřadu, Nizozemka Neelie Kroesová.

Rada EU, kde zasedají ministři zastupující vlády členských států, na jaře rušení roamingu zablokovala a doporučila Evropské komisi, aby o něm znovu jednala až v roce 2018. [celá zpráva]

Do té doby by podle návrhu Rady mělo být volání po EU za „domácí ceny“ jen do určitého počtu minut a objemu dat. Tyto limity ale dosud neupřesnila. Nyní jedná na kompromisu s europoslanci, kteří požadují zrušení roamingových poplatků alespoň do konce příštího roku.

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje. Operátoři se obávají, že by tak lidé třeba v západní Evropě snadno mohli volat za nejnižší ceny v Unii, jaké platí třeba v Rumunsku či Bulharsku. Hrozí prý, že tak nebudou mít peníze na rozvoj sítí. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám