Hlavní obsah

Řečtí poslanci proti ústupkům, prý je shodí pod stůl

Řečtí zákonodárci v úterý rozhořčeně reagovali na ústupky vlády v jednáních s mezinárodními věřiteli. Místopředseda řeckého parlamentu a činitel vládní levicové strany SYRIZA Alexis Mitropulos upozornil, že se schvalováním návrhů by mohly být problémy.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras odchází ze summitu EU v Bruselu. Ústupky, které podle věřitelů otevírají cestu k dohodě, vzápětí kritizovali řečtí poslanci.

Článek

„Domnívám se, že tento program, jak jej vnímáme,... bude pro nás těžké podpořit,” uvedl podle agentury Reuters v řecké televizi Mega TV Mitropulos.

„Premiér musí nejdříve informovat naše lidi o tom, proč jsme v jednáních neuspěli,” řekl. Zároveň upozornil, že opatření se podle něj neshodují s principy levice. Poslanec koaliční populistické strany Nezávislí Řekové Pavlos Chaikalis podotkl, že vláda „padla do pasti".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nové návrhy, kterými chce Řecko po týdnech licitací dospět k potřebné dohodě s mezinárodními věřiteli, zahrnují podle médií vyšší daně či vyšší odvody na důchodové zabezpečení. [celá zpráva]

Ve hře je i referendum

Lídři eurozóny na pondělním mimořádném summitu nejnovější řecké návrhy přivítali jako základ případné dohody, která by zadluženým Aténám pomohla dosáhnout na další peníze.

Premiér Alexis Tsipras, kterého do úřadu letos v lednu vynesly sliby ukončit Řeky nenáviděnou politiku úspor, ale potřebuje na své straně i řecký parlament. Pokud zákonodárci návrhy nepodpoří, mohl by být nucen vypsat předčasné volby nebo referendum.

Mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis v úterý prohlásil, že osud řecké vlády je spojen s výsledkem hlasování v parlamentu. „Pokud dohoda nebude mít souhlas poslanců vládní většiny, vláda nemůže zůstat u moci,” prohlásil podle agentury AFP Sakellaridis ve vysílání řecké televize a apeloval na „osobní odpovědnost” členů zákonodárného sboru.

Potřebují peníze do konce června

Atény potřebují peníze, aby mohly příští týden uhradit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu. Řecku by jinak mohla hrozit platební neschopnost a možná i odchod z eurozóny. Takový scénář by podle analýzy banky UBS pocítily i ekonomiky zemí střední Evropy, včetně Česka. [celá zpráva]

Ministři financí eurozóny se znovu sejdou ve středu večer. Ve čtvrtek začíná v Bruselu plánovaný summit Evropské unie, který by balík řeckých reforem mohl případně definitivně stvrdit. Německá kancléřka Angela Merkelová ale upozornila, že nic nezaručuje, že se konečnou dohodu podaří najít.

Řecká média v úterý uvádějí, že dohoda je na dohled. Zároveň ale poukazují na to, že přesné podmínky zatím hotovy nejsou a věřitelé by po Řecku mohli chtít ještě tvrdší opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš: Řecko by mělo konečně zbankrotovat

Řecko by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) mělo konečně zbankrotovat, aby se „vyčistil prostor”. Ministr financí to v pondělí řekl v Praze na...

Výběr článků

Načítám