Hlavní obsah

Rozpočet má zachránit vyšší odhad růstu

Právo, Jiří Vavroň

Návrh rozpočtu na příští rok vyvolává napětí mezi koaličními partnery. Požadavky ministrů za ČSSD a KDU-ČSL, ale i představy některých ministrů za ANO totiž až o 30 miliard překračují sumu peněz, o níž ministr financí Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že ji příští rok najde ve státní kase.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš vládní škatulata odmítají.

Článek

Navíc Babiš vyděsil ministry sdělením, že polovině resortů by měly výdaje spíše klesat.

Nejsnadnějším východiskem z koaličního rozpočtového pnutí by se proto mohla stát nejnovější makroekonomická predikce české ekonomiky, upozorňují ekonomičtí analytici. Ta současná počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, na tomto růstu jsou postaveny odhady rozpočtových příjmů.

Pokud by byli analytici ministerstva financí přesvědčeni, že tento růst bude robustnější, znamenalo by to automaticky i zvýšení příjmů, a to v řádech miliard. To by umožnilo uspokojit jednotlivé koaliční strany, aniž by se musel podstoupit boj o to, komu přidat, komu ubrat. Možnost zvýšení příjmů do rozpočtu na základě optimističtějšího odhadu růstu ekonomiky, a tedy vyřešení sporu o peníze touto formou, připustil i premiér Bohuslav Sobotka.

Rozpočtový deficit není jediným cílem vládní politiky
Bohuslav Sobotka

Samotní analytici MF však upozorňují, že ve světě stále přetrvávají velká rizika. Přetrvává ukrajinská krize. Jaký bude nakonec osud Řecka a eurozóny, si neodváží s jistotou odhadnout nikdo. To vše může s vývojem evropské i světové ekonomiky zamávat.

Nová predikce bude zveřejněna koncem června, ministři se nad rozpočtem střetnou již ve středu.

S úpravou výše schodku se nepočítá

„Ministr financí si sám zúžil manévrovací prostor pro jednání o státním rozpočtu na příští rok, když nejprve stanovil výši schodku a až poté jedná s ministry o jejich kapitolách,“ prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v České televizi.

„V tuto chvíli se ministr financí dostal do obtížné situace při vyjednávání s jednotlivými resorty. Naším cílem bude najít takové řešení, aby rozpočet mohl být schválen, ale zároveň aby vláda mohla zajistit řádné fungování veřejných služeb ve školství, ve zdravotnictví, abychom byli schopni garantovat občanům bezpečnost,“ řekl Sobotka. Rozpočtový deficit totiž podle jeho slov není jediným cílem vládní politiky.

Další variantou řešení by mohlo být i zvýšení rozpočtového schodku. Koalice se už dříve dohodla, že schodek pro příští rok bude 70 miliard. Proto ministr financí další debatu o výši schodku odmítá. Podle analytiků jsou úvahy o případném zvýšení schodku spíše jen součástí tlaku na samotného Babiše.

Boj o miliardy pro zdravotnictví

Pokud by totiž vláda, která současně usiluje ve Sněmovně o získání části opozice pro přijetí tzv. finanční ústavy a finanční brzdy proti nadměrnému zadlužování, přišla s návrhem na zvyšování schodku, mohla by tento ústavní zákon definitivně odložit ad akta.

Za hlavní problém rozpočtu Sobotka považuje navýšení plateb státu za státní pojištěnce. Bez čtyř miliard se podle něj české zdravotnictví poté, co koaliční vláda zrušila poplatky, neobejde. Bez zvýšení těchto plateb není možné zvýšit platy zdravotnickému personálu, vláda by riskovala dva roky před volbami protestní akce, stávky či odchody nejschopnějších zdravotníků do zahraničí. Babiš však místo čtyř miliard resortu nabízí pouze 600 miliónů.

Očekávané příjmy a výdaje státního rozpočtu ČR (v miliardách Kč)
Rok2015201620172018
Příjmy1029,81068,51119,31156,1
Výdaje1129,81138,51179,31206,1
Schodek–100,0–70,0–60,0–50,0
Pozn.: údaje na rok 2015 byly schváleny Sněmovnou, údaje pro příští roky jsou návrhy bez započtení prostředků z EU a dalších finančních mechanismů Zdroj: ČTK, MF

Další miliardy mají směřovat do školství, kde ČSSD vidí potenciál voličské základny. Největší naději na zvýšení rozpočtu resortu má ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten požaduje nad Babišův příděl ještě minimálně 2,5 miliardy. Pro jeho požadavky mluví především složitá situace s běženci a migranty. O své peníze si řeknou i lidovečtí ministři. Podfinancované jsou investice, výdaje na vědu, kultura.

Babiš slíbil lepší výběr daní

Podle premiéra Sobotky prosadil Babiš sedmdesátimiliardový schodek tím, že vládě slíbil, že zlepší výběr daní a mobilizuje jednorázové příjmy do rozpočtu. Ke zlepšení výběru daní má sloužit i zavedení elektronické evidence tržeb. Tento zákon ale hodlají TOP 09 a ODS zablokovat ve Sněmovně a zabránit jejímu přijetí. MF by se tak mohlo snadno dostat do pasti vlastních slibů a očekávání. S tím si ale Babiš zatím neláme hlavu. Všem kritikům zákona o elektronické evidenci tržeb v květnu vzkázal, že neprojde-li evidence, mohou vzrůst daně. V otázce zvýšení daní by našel okamžitého spojence v ČSSD.

Dohadování o rozpočtu je vždy velká hra na nervy, vzájemné šachování a přetahování. Každá vláda, která chce přežít, ale dojde ke kompromisu, protože bez rozpočtu se vládnout nedá. Že vláda je schopná najít řešení, dokázal spor o valorizaci důchodů, který hrozil, že naruší vztahy v koalici. Místo valorizace o 205 korun se důchodci dočkají letos v prosinci jednorázové dávky 600 korun a stokorunové valorizace příští rok. Kabinet musí rozpočet schválit a předložit Sněmovně do konce září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám