Hlavní obsah

Zvýšíme DPH na 23 procent a důchodový věk na 67 let, navrhuje Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Aby dosáhla úvěrové dohody, navrhuje nově řecká vláda mezinárodním věřitelům, že přesune většinu položek do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši 23 procent a postupně zvýší věk odchodu do důchodu na 67 let. V pondělí o tom informoval server řeckého listu Ethnos. Návrhy představitelé zemí platících eurem předběžně přijali kladně. Pokud řecký návrh uspokojí i odborníky na technické úrovni, pak prý lze ještě tento týden čekat dohodu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Demonstranti s řeckou vlajkou před budovou parlamentu v Aténách

Článek

Převod do základní sazby nemá ale zahrnovat elektrickou energii nebo základní potraviny, které mají dál být daněny jen 13 procenty. Léky, knihy nebo vstupenky do divadla mají být zatíženy nadále jen šesti procenty DPH.

Kromě zvýšení hranice věku pro odchod do důchodu z průměrných 63 let u mužů a 59 let u žen mají Atény od počátku příštího roku také omezovat možnost odchodu do předčasného důchodu zrušením mnoha výjimek. Sníženy mají být také doplňkové důchody nad 1000 eur měsíčně, které jsou ale poměrně vzácné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda Evropské rady Donald Tusk v pondělí prohlásil, že návrhy, které Atény v posledních hodinách předložily ve snaze najít cestu z dluhové krize, jsou prvními skutečnými, tedy vážně míněnými návrhy za několik týdnů.

Věřitelské instituce, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise, v pondělí ve svém prvním rychlém zhodnocení podle šéfa takzvané euroskupiny, Jeroena Dijsselbloema z Nizozemska, označily řecké podklady za "široké a komplexní". Zapotřebí je ale jejich podrobné posouzení. Jednání by mohlo být úspěšně završeno ještě tento týden. [celá zpráva]

Ministři financí eurozóny se mají opět sejít ve středu.

Daň pro bohaté

Řecký ministr hospodářství Jorgos Stathakis podle agentury Reuters sdělil, že Atény chtějí zavést novou daň pro podniky a pro bohaté. Zároveň tvrdil, že vláda premiéra Alexise Tsiprase dokázala nepřekročit nejzazší mez, kterou si stanovila, protože nepřistupuje ke snižování důchodů nebo platů státních zaměstnanců. Zároveň se také nemá zdražovat elektřina.

Řecká vláda podle Stathakise také souhlasí s tím, aby primární rozpočtový přebytek letos dosáhl jednoho procenta hrubého domácího produktu, příští rok dvou procent a v roce 2017 tří procent.

Přestože se kabinetu ovládanému především levicovou formací SYRIZA nepodařilo prosadit vyjednávání o umazání části řeckého zahraničního dluhu, podle Stathakise bude tato otázka na pořadu jednání v příštích měsících.

Podle dalších zdrojů by řecká opatření měla vynést letos 2,7 miliardy eur a v příštím roce 5,2 miliardy. Největší změnou má být zvýšení odvodů na důchodové zabezpečení o 3,9 procenta, což by v příštím roce mělo ušetřit penzijnímu systému 800 miliónů eur.

Babiš je pro řecký bankrot

Řecká otázka nečekaně rozčeřila vody v české domácí politice. Podle ministra financí Andreje Babiše by Řecko mělo konečně zbankrotovat, aby se vyčistil prostor. [celá zpráva]

Premiér Bohuslav Sobotka ale s ministrovým názorem nesouhlasí; krach Řecka, které v posledních letech čelí vážným ekonomickým problémům, by podle něj poškodil EU a nepřímo i české hospodářství. Stejný postoj zaujal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. [celá zpráva]

Řecká média referují o vyjednávání kolem nejnovějších návrhů jako o "protahujícím se thrilleru" provázeném "horečnatými konzultacemi".

Evropská centrální banka (ECB) v pondělí potřetí za posledních šest dnů zvýšila limit nouzového financování řeckého bankovního sektoru. Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů, který podle listu Kathimerini během minulého týdne přesáhl pět miliard eur (136 miliard Kč).

Evropské akcie zahájily nový týden růstem, když optimismus čerpaly hlavně z nadějí na pokrok při řešení řecké dluhové krize. Panevropský akciový index FTSEurofirst 300 posílil o 2,36 procenta na 1565,68 bodu a index řeckých akcií o rovných devět procent na 749,17 bodu. [celá zpráva]

Více než polovina investorů se podle průzkumu banky Barclays domnívá, že případný odchod Řecka z eurozóny, takzvaný Grexit, by světové finanční trhy příliš neovlivnil. Země je malá a zavedla se ochranná opatření, která by měla omezit šíření výkyvů, soudí respondenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš: Řecko by mělo konečně zbankrotovat

Řecko by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) mělo konečně zbankrotovat, aby se „vyčistil prostor”. Ministr financí to v pondělí řekl v Praze na...

Výběr článků

Načítám