Hlavní obsah

Českým zbrojařům se daří, export stoupl o čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vývoz zbraní, obranného materiálu a služeb z Česka loni stoupl o 4,2 miliardy korun na 11,8 miliardy. Na pondělním žofínském fóru k armádě to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Pro letošek podle něj odhady Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) počítají s exportem až ve výši 14 miliard korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na ilustračním snímku zahájení zbrojního veletrhu Idet v Brně

Článek

"Českému obrannému průmyslu se ve světě daří," konstatoval Stropnický. Úspěchy českých podniků přitom podle něj nelze jednoduše přičíst globálním trendům, protože investice do vojenského vybavení celosvětově klesaly. Spíše se podle něj dá mluvit o úspěších dlouhodobé spolupráce firem, oceňování české technologické vyspělosti ze strany armád celého světa a i státní podpoře vývozcům.

"Dle statistiky AOBP stoupl meziročně export o 4,2 miliardy korun na 11,8 miliardy za rok 2014. Výhled na konci roku 2015 předpokládá 14 miliard korun," shrnul ministr aktuální čísla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stropnický zároveň vyjádřil přesvědčení, že je v bezpečnostním zájmu ČR, aby české firmy expandovaly na zahraniční trhy. Domácí průmysl je podle něj nedílnou součástí obranyschopnosti země, zvláště v době, kdy je vojenská hrozba prakticky na dosah kvůli agresivní politice Ruska.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chce vyrábět kalašnikovy v Řecku

Rusko má údajně zájem vyrábět legendární pušky kalašnikov v Řecku. Podle italské agentury ANSA, která se odvolává na řecká média, Rusko oficiálně navrhlo...

Výběr článků

Načítám