Hlavní obsah

Airbus a Boeing se na aerosalónu předhánějí v objednávkách

Evropský výrobce letecké techniky Airbus v souboji zakázek na mezinárodním aerosalónu u Paříže ve čtvrtek na poslední chvíli předstihl amerického konkurenta Boeing, ten ale získal na nové letouny o něco více potvrzených prodejních kontraktů. Celkově rivalové získali nečekaně více zakázek na své stroje než na loňské sesterské akci ve Farnborough u Londýna.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Návštěvník aerosalónu fotí Airbus A380

Článek

Boeing oznámil, že za čtyři obchodní dny aerosalónu na letišti Le Bourget dohodl celkové zakázky na 331 letadel v katalogové hodnotě 50,2 miliardy dolarů (1,2 biliónu Kč) ve srovnání se 421 objednávkami Airbusu za 57 miliard USD.

Boeing ale podepsal pevné zakázky na 145 strojů v částce 18,6 miliardy USD, zatímco Airbus nashromáždil potvrzené objednávky na 124 letadel v hodnotě 16,3 miliardy USD.

Pozorovatelé upozorňují, že oba výrobci počet a hodnotu zakázek na každoročně se střídajících aerosalonech u Londýna a u Paříže často nadhodnocují. Do celkového počtu zahrnují někdy už dříve oznámené objednávky a ceny uvádějí podle oficiálního ceníku, zatímco zákazníkům dávají výrazné slevy, které drží v tajnosti.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Vlevo Boeing 777-300ER, vpravo vojenský Airbus A400M

Airbus získal před rokem ve Farnborough celkové zakázky na 496 letounů v hodnotě 75 miliard dolarů, Boeing dostal objednávky na 201 letadel za celkem 40 miliard dolarů. Analytici přitom letos nečekali, že by letos oba výrobci získali zakázky na více než loňský počet takřka 700 letadel, protože vlna nákupů motivovaná nízkými úrokovými sazbami a vysokými cenami ropy začala odeznívat.

Výrobci letadel navíc začali mít kvůli přílivu zakázek opačný problém a stojí před těžkým úkolem vyrobit v příštích letech asi 12 tisíc letadel v celkové hodnotě 1,8 bilionu dolarů (43 biliónů Kč).

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Výrobci vystavují dopravní i vojenská letadla. Na snímku armádní bezpilotní letoun Artemis

Airbus si na poslední chvíli zajistil celkové prvenství dohodou s maďarskými nízkonákladovými aeroliniemi Wizz Air. Ty s ním podepsaly předběžnou dohodu na koupi 110 letadel Airbus A321neo v katalogové hodnotě 13,7 miliardy USD. Tato zakázka je zatím největší samostatnou objednávkou modelu A321neo.

Airbus letos před aerosalónem získal zakázky na 247 letadel, a vedl tak nad Boeingem, který jich měl 185. Za celý loňský rok však americký výrobce v prestižním souboji o zakázky zvítězil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám