Hlavní obsah

Další střet zájmů? Pojistky v Česku jde prodávat firma Babišova bratra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministrovi financí Andreji Babišovi hrozí další střet zájmů. Zatímco vrcholí názorový střet mezi poslanci ANO a ČSSD o omezení zprostředkovatelských provizí za prodej pojištění, v Česku se chystá prodávat pojistky slovenská firma Scheibner Insurance Broker, za kterou stojí rodina jeho bratra. Informoval o tom deník E15.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Filiálka slovenské firmy sídlící na adrese na pražských Vinohradech byla v Česku zapsána do obchodního rejstříku v říjnu loňského roku. Rodinný podnik mimo jiné působí jako zprostředkovatel byznysu pojišťoven a zajišťoven.

Sílící výhrady ministra financí a šéfa ANO vůči osekání provizí zprostředkovatelů pojištění zdůraznil během úterního schvalování novely zákona o pojišťovnictví otec myšlenky nižších provizí, poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Ve vedení Scheibner Insurance Broker, odkazující svým jménem na předky z matčiny strany, vedle bratra Babiše Alexandera figuruje manželka Martina, rozhodující podíl v slovensko-českém byznysu má podle listu jejich syn Martin.

Babiš ale střet zájmů odmítá. „Šlo to úplně mimo mě a já zásadně odmítám, abyste tady vykládal o nějakých mých firmách! To si vyprošuji! Moje firmy s tím nemají nic společného,“ uvedl ministr během úterní parlamentní diskuse s tím, že dřívější souhlasné stanovisko ministerstva financí ve věci okleštění provizí prosadil bez vědomí šéfa úřadu tehdejší Babišův náměstek Martin Pros z ČSSD. Po jeho odvolání však Babišův úřad obrátil a vydal v této věci své odmítavé stanovisko, píše E15.

Anketa

Překročil Andrej Babiš ve sporu s poslancem Šinclem míru?
Ano
62 %
Ne
38 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11976 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Ladislav Šincl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám