Hlavní obsah

České poště má ztrátové služby hradit stát

Právo, Jiří Novotný

Ztrátu České pošty (ČP) z poskytování základních služeb má nově hradit stát, a ne kompenzační fond, do nějž dosud měli přispívat podle svého podílu na trhu poskytovatelé poštovních služeb. Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o poštovních službách, který včera Sněmovna propustila do druhého čtení, před nímž ještě předlohu projednají sněmovní výbory.

Článek

„Nejde o nic menšího než o další osud státního podniku Česká pošta, který zaměstnává 32 tisíc lidí, a o existenci jeho 3200 poboček. Služby si u ČP objednává stát, a měl by tedy ztrátu z nich také hradit,“ zdůraznil v rozpravě zpravodaj k této novele, poslanec Jiří Valenta (KSČM).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od státu má ČP licenci na tzv. univerzální službu, která jí stanoví povinnost doručovat i do nejodlehlejších obcí. Je to ovšem pro ni vysoce ztrátová záležitost.

O úhradu této ztráty se v minulých měsících odehrál tvrdý spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), pod nějž pošta spadá. Proto musela vláda projednávání Chovancova návrhu poštovní novely několikrát odložit a schválila jej až 29. dubna.

Částka se bude postupně snižovat

Babiš byl původně proti tomu, aby Česká pošta dostávala peníze od státu, a požadoval provedení auditu jejího hospodaření. Nakonec ale došlo k dohodě, že ČP by v příštím roce měla dostat maximálně 700 miliónů korun, o rok později 600 miliónů, a v roce 2017 i dalších letech nanejvýš 500 miliónů Kč. To však jen v případě, že i poté bude univerzální službu poskytovat, protože licenci na ni má do 31. prosince 2017.

Není to o tom, že stát jí bude dávat peníze a nebude po ní chtít, aby se měnila.
Milan Chovanec, ministr vnitra

Za minulé roky se ČP úhrady čistých nákladů za univerzální službu ještě nedočkala. Například za rok 2013 má podle Českého telekomunikačního úřadu dostat 753 miliónů korun, o jednu miliardu méně, než požadovala. ČP se proto proti tomuto rozhodnutí odvolala.

„Pokud nedojde k úhradě našich nákladů za základní poštovní služby, pak byl rok 2014 pravděpodobně posledním, v němž jsme hospodařili s kladnými čísly,“ upozorňuje generální ředitel ČP Martin Elkán.

Pokud vládní předlohu vláda schválí, Česká pošta se peněz dočká. Současně ale bude muset modernizovat svou síť a zlepšit služby. „Není to o tom, že stát jí bude dávat peníze a nebude po ní chtít, aby se měnila,“ zdůraznil Chovanec.

Z většiny poboček se stanou franšízy

Podle projektu Partner ČP má být většina z 3200 kamenných pošt převedena na franšízy provozované soukromníky. V roce 2020 tak má Česká pošta provozovat už jenom 700 pošt a 2500 proměnit na franšízy v obchodních centrech, obecních úřadech, čerpacích stanicích či v malých místních prodejnách. Vždy to ale bude pod logem a kontrolou České pošty. Ta bude také provozovatelům franšíz za poskytované služby platit.

„Poštovní síť se musí udržet. Česká pošta ale přišla s projektem, jak služby neprovozovat sama, ale mít pro ně partnery. To se osvědčilo například v Německu,“ podporuje tento projekt premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Anketa

Má stát dotovat ztrátové služby České pošty?
Ano, zajišťuje i služby, které nejsou výdělečné
15 %
Ne, měly by se hradit z kompenzačního fondu
0 %
Ne, pošta by měla tyto služby platit ze svých zisků
85 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám