Hlavní obsah

Chorvatský ministr pro Právo: Evidence tržeb měla omezit podvody, ne látat rozpočet

Právo, Jan Rovenský, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatský ministr financí Boris Lalovac v rozhovoru pro Právo vysvětlil, jaké důvody vedly v jeho zemi k zavedení elektronické evidence tržeb, kterou v České republice prosazuje vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chorvatský ministr financí Boris Lalovac na tiskové konferenci k elektronické evidenci tržeb

Článek

Jak se vám elektronická evidence tržeb (EET), kterou jste v Chorvatsku zavedli od roku 2013, osvědčila?

Jeden z největších úspěchů je, že občané změnili pohled na věc. Ostatně to oni reformy v této oblasti považovali za prioritní, i před reformou zdravotnictví, protože chtěli, aby všichni platili daně.

Když se EET zaváděla, v jednom nočním baru u moře objevili v pokladně 20 tisíc eur, které nebyly nikde zaregistrovány, a tedy nebyly odvedeny daně. Měli jsme případ, kdy člověk jezdil ve ferrari a přitom uváděl, že žije z devíti eur denně. To prostě nejde.

A i přes dvouprocentní pokles HDP podnikatelé v pohostinství přiznali o 40 procent vyšší daňový základ DPH a obchodníci okolo 11 procent. To ukazuje na výraznou přítomnost šedé ekonomiky, která se v současnosti snižuje.

Odpůrci tvrdí, že EET je zbytečná byrokratická zátěž pro malé podnikatele a zvyšuje náklady, což může řadu živnostníků přivést do existenčních potíží. Co vy na to?

Ani při své návštěvě v Praze jsem neslyšel jediný pádný argument, v čem ta zátěž spočívá. Také v Chorvatsku se vyskytly obavy, že EET podniky zničí. Naším cílem nebylo naše podnikatele trestat. Chtěli jsme, aby se všichni zapojili do systému, přiznali svoje příjmy a aby to byl rok pro skutečné vyměřování daní.

Jenže se ukázalo, že po zavedení EET v roce 2013 výběr DPH zůstával v podstatě stejný. Čím to?

To bylo nejen kvůli tomu, že došlo ke změně režimu výběru DPH v souvislosti se vstupem do EU, ale že jsme snížili DPH pro restaurace z 25 na 13 procent a zvedli jsme hranici pro plátcovství DPH z 85 tisíc na 230 tisíc kun (z 306 na 830 tisíc Kč).

Toto opatření způsobilo, že ze systému vypadlo přes 25 tisíc podnikatelů, kteří už neměli povinnost být plátci DPH. Nakonec došlo nejen k registraci nových podnikatelů v  pohostinství, ale i ke vzniku pracovních míst.

Je třeba si uvědomit, že EET není projekt, který se projeví ihned, ale až za několik let. Teprve letos se objevují první výrazné efekty, za půl roku nám výběr DPH narostl o 15 procent. Pokud na věc hledíme přes spotřební daň, tam se nemění ani sazby, ani režim a navýšení činí asi 48 procent. To je také jeden z ukazatelů silného efektu EET.

Může být EET efektivní, když nezahrne všechny živnostníky? Česko chce systém nejdřív zavést pro hoteliéry a majitele restaurací a pro ostatní až později. Chorvatsko přitom EET zavedlo v rozmezí několika měsíců pro všechny podnikatele.

Chtěli jsme mít dohled nad nakládáním s hotovostí bez ohledu na druh činnosti. Pokud chcete, aby systém začal fungovat, musí být pro všechny stejný. I my jsme jej zaváděli v krocích, ale myslím si, že po roce či roce a půl by do něj měli vstoupit všichni.

Neočekávejte okamžité zvýšení příjmů do rozpočtu nebo výběru daní, protože to není model pro záplatování rozpočtu, ale za čtyři pět let uvidíte, že to do společnosti vnese transparentnější hospodaření a zlepší se přístup ke státu a administrativě.

Objevily se technické problémy jako kolapsy systému?

I když jsme na ministerstvu financí z nich měli strach, obzvlášť když v létě došlo ke zdvojnásobení denních účetních obratů na 12 milió-nů, tak se neobjevila jediná připomínka od jediného podnikatele. Je ale důležité se velmi dobře připravit technicky, protože jinak bude velice obtížné EET politicky obhajovat.

Čelili jste podvodům, jak EET obejít?

Například jeden obchodník každý den končil na nule, protože účty stornoval. A v bance přitom měl 1,2 miliónu kun. Jiný podnikatel od března do července nic nepřiznal, a když se zavedlo EET, tak se tu najednou objevují částky 13 či 100 tisíc kun.

Nejsou třeba i kvůli těmto příkladům obavy z Velkého bratra oprávněné?

Všechny tyto údaje již jsou k dispozici. Abyste ale prokřížili údaje, budete potřebovat několik měsíců a inspektora se schopnostmi Sherlocka Holmese. Toho ale musíte zaplatit, protože takoví lidé stojí několik tisíc eur měsíčně. A to podnikatele stojí mnohem víc, než na kolik je přijde EET.

Kompenzovali jste podnikatelům jejich náklady se zavedením EET, třeba daňovými úlevami? Uvažovali jste, že byste dali nějaké skupině živnostníků výjimku?

Celá investice byl daňově uznatelný náklad, pro podnikatele v pohostinství bylo výhodou snížení daňové sazby.

Jinak součástí EET jsou všichni od advokáta přes restauratéra po instalatéra a truhláře. Jediní, kdo byli ze systému vyjmuti, byli malí obchodníci prodávající vlastní zemědělské výrobky jako nějaká babička, která pěstuje brambory a pak je prodává na trhu.

Anketa

Zvýší podle vás elektronická evidence tržeb příjmy státního rozpočtu?
Ano
59,4 %
Ne
40,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3905 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám