Hlavní obsah

Bez uzavření dohody s věřiteli nezaplatíme MMF, řekl jasně Tsipras

Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras v úterý prohlásil, že pokud se Řecku nepodaří uzavřít včas novou dohodu o finanční pomoci s mezinárodními věřiteli, nezaplatí Atény svůj dluh Mezinárodními měnovému fondu (MMF), který je splatný koncem měsíce. Podle řeckých listů Kathimerini a To Vima požaduje šéf řecké vlády „důstojnou dohodu a restrukturalizaci zahraničních dluhů”.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Tsipras se svěřil se svými záměry několika představitelům opozičních parlamentních stran při setkání na úřadu vlády. "Vláda nezaplatí MMF, pokud nebude do konce měsíce dosaženo dohody s věřiteli," řekl Tsipras vůdci liberální a proevropské strany To Potami Stavrosovi Theodorakisovi.

Podle zdrojů z vedení této strany se řecký premiér zdá pevně rozhodnut k tomuto jednostrannému kroku, pokud dohoda s věřiteli nebude pro Řecko "prospěšná".

Podle čerstvě zvolené vůdkyně řeckých socialistů (PASOK) Fofi Genimataové zároveň zdůraznil, že dohoda s věřiteli musí zajistit finanční injekci a musí obsahovat jejich závazek, že přistoupí k umazání části řeckých dluhů, jejichž současná výše je podle Řeků, ale i mnoha mezinárodních ekonomů nesplatitelná.

"To, co je teď na stole, není řešení," řekl také v rozhovoru se zástupkyní pravicově konzervativní Nové demokracie Dorou Bakojannisovou s poukazem na to, že i kdyby nakonec vláda ustoupila a dohodu podepsala, nikdy by to prý neprošlo parlamentem.

Zároveň upozornil, že pokud by nakonec došlo k výhodné dohodě pro Řecko, a přesto ji krajně levicové křídlo jeho vládní formace SYRIZA nechtělo přijmout, pak by byl nucen se s ní pustit do otevřené války. "Nikdo není levicovější než já," podotkl prý přitom.

Tsipras v úterý také vystoupil před poslaneckou skupinou SYRIZA, přičemž zdůraznil, že MMF je "zločinně odpovědný" za situaci, v jaké se Řecko v současnosti nachází. Dodal, že skutečné vyjednávání s věřiteli začíná až teď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám