Hlavní obsah

Opravy silnic mají urychlit bonusy pro firmy a kratší zimní přestávka

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce stavebním firmám dávat bonusy za to, že zvládnou práce na silnicích před termínem. Důvodem jsou četné uzavírky, které souvisejí s větším množstvím peněz určených na jejich opravy, a potíže, které to způsobuje motoristům.

Foto: kraje Plzeňského silnic údržba a Správa, ČTK

Opravená silnice ze Zadního Chodova do Tachova.

Článek

Ministerstvo zvažuje kvůli posledním mírným zimám zkrátit zimní technologickou přestávku, během níž se práce na silnicích přerušují.

Motivační bonusy pro stavební firmy by se mohly objevit v nových smlouvách. "Bavíme se o tom, jak do smluv dostat institut, jak firmy motivovat k rychlejší práci, že by tam byl například nějaký bonus za rychlejší provedení," uvedl Ťok. Zopakoval požadavek, aby u významnějších staveb bylo smluvně zajištěno, že stavební firmy budou na opravách pracovat nepřetržitě sedm dní v týdnu.

Celkem má letos do oprav silnic směřovat zhruba 10,2 miliardy korun, což je ve srovnání s loňským rokem výrazně více. Nárůst o zhruba 4,4 miliardy korun je způsobený penězi, které ministerstvo slíbilo převést na jednotlivé kraje, aby mohly opravit komunikace druhých a třetích tříd. Částka na opravy silnic prvních tříd, dálnic a rychlostních silnic je zhruba totožná s loňskem.

Foto: archiv Pravo, Právo

Daniel Ťok

Na opravy silnic prvních tříd a rychlostních komunikací je pro letošek vyčleněno 4,5 miliardy korun, uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kroupa. Pro 209 zakázek za 1,6 miliardy korun už ŘSD našlo zhotovitele a u dalších 104 zakázek za zhruba 2,8 miliardy ředitelství stavební firmy vybírá v otevřených soutěžích.

Pro opravy dálnic je vyčleněno dalších 1,3 miliardy korun. Vybraného zhotovitele má ŘSD u zakázek za 623 miliónů korun a zakázky za další zhruba dvě miliardy vypisuje. Větší objem zakázek v tendrech je dán skutečností, že ředitelství silnic soutěží už stavby připravené pro příští rok, dodal Kroupa. Do sumy vyčleněné na opravy dálnic se nepočítá rozšiřování dálnice D1, které ministerstvo dopravy označuje jako modernizaci.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne ve středu opravovat dálnici D11 mezi 26. a 40. kilometrem za 117 miliónů korun. Dělníci například opraví výtluky a trhliny, nahradí cementobetonové desky za asfaltovou nebo cementobetonovou vozovku a na mostech vymění obrusnou vrstvu. Po dokončení oprav vozovku překryjí dvouvrstvým mikrokobercem. Řidiči mají počítat s dopravním omezením do září, řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám