Hlavní obsah

Banky by měly být při poskytování hypoték opatrnější, varuje ČNB

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Banky v Česku začínají půjčovat na bydlení i rizikovějším dlužníkům s nižšími a méně stabilními příjmy. To by v budoucnu mohlo znamenat systémové riziko pro finanční sektor, uvedla ve zprávě o finanční stabilitě Česká národní banka (ČNB). Pro banky připravila k poskytování hypoték sadu doporučení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zdrojem systémového rizika se mohou stát očekávání ohledně dalšího růstu cen nemovitostí v kombinaci s příznivými podmínkami na trhu úvěrů na bydlení. Tyto úvěry se stávají dostupnější i pro skupinu dlužníků s nižší úrovní a stabilitou příjmů,” uvedla na svých stránkách ČNB.

Národní banka hodnotí nastavení standardů u úvěrů na bydlení jako převážně konzervativní. U struktury nově poskytnutých úvěrů ale pozoruje nárůst jejich rizikového profilu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vzhledem k tomu, že představují největší část úvěrového portfolia bank, považuje ČNB za nezbytné použít sadu doporučení jako preventivní nástroj, jehož smyslem je snížení rizik spojených s poskytováním úvěrů na bydlení v dalších letech,” uvedl mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann. Konkrétně jde například o novou metodiku k přezkumu a vyhodnocování rizika nebo doporučení, aby splatnost úvěrů na bydlení nepřesáhla 30 let.

České banky odolnější

Vůči možné další krizi v Evropě jsou ale banky v Česku podle zprávy ještě odolnější než dosud.

Banky zvýšily kapitálovou přiměřenost a likviditu a s rezervou plní nová evropská regulatorní pravidla.

Oživení v Evropě ale podle ČNB nemá pevné základy, a proto zůstává hlavním rizikovým scénářem pro domácí finanční sektor obnovení ekonomické recese. Na takový případný vývoj mají ale banky i pojišťovny připravený dostatečný kapitálový polštář, uvedla centrální banka.

Reklama

Související články

Pan koruna nejsem, tvrdí guvernér ČNB Singer

Guvernér České národní banky Miroslav Singer v neděli v České televizi odmítl, že by byl „Pan koruna”, který hájí zachování národní měny. Debata o přijetí eura...

Obrat u hypoték: Úrokové sazby rostou

Sazby hypotečních úvěrů v Česku už narazily na dno. Po roce a půl setrvalého poklesu začaly mírně růst. Půjčky na bydlení už zdražily Hypoteční banka...

Výběr článků

Načítám