Hlavní obsah

Většina firem nemá důvěru k zavádění Babišových elektronických tržeb

Novinky, tov

Víc než polovina českých firem nemá důvěru k zavádění evidence elektronických tržeb (EET). Státní regulace a administrativa podle nich zatíží daňové poplatníky, zatímco podvodníci opatření nějak obejdou. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory, kterého se účastnilo 1 100 především menších firem a živnostníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jen necelá pětina podnikatelů souhlasí s tím, aby se elektronická evidence zaváděla postupně pro různé obory podnikání (v první fázi má jít o hotely a restaurace). Téměř 45 procent podnikatelů požaduje, aby tržby začali evidovat všichni najednou.

Tři pětiny podnikatelů pak žádají přinejmenším šestiměsíční přípravu na ostrý start elektronizace tržeb, třetina firem by prý potřebovala rok.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K jednorázové slevě pět tisíc korun na dani z příjmu na pořízení a provoz odpovídajícího technického zařízení má výhrady naprostá většina podnikatelů – téměř 84 procent, přičemž téměř polovina respondentů pak výši navrhované slevy považuje za nedostatečnou.

„Dotazovali jsme se na celou řadu technických, finančních, provozních a právních aspektů souvisejících s EET. Z našeho průzkumu nevyplývá zásadní odmítnutí EET. Podnikatelé chovají k EET jako ke každé významné regulatorní změně prostředí, v němž se pohybují, nedůvěru. Principiálně pochybují, zda se nemine svým účinkem. Nicméně téměř polovina postojů není vůči EET a priori nepřátelská,“ vysvětluje výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé podle průzkumu žádají po vyhlášení zákona o EET dostatek času na výběr a odzkoušení vhodného technického řešení. ”Návrh zákona poslaný vládou do prvního čtení v Poslanecké sněmovně již upustil od nerealistického záměru spustit EET k 1. 1. 2016. Aktuálně navrženou tříměsíční legisvakanci vnímá podnikatelská veřejnost ale jako příliš krátkou,” uvedla komora v tiskové zprávě.

Otazníky kolem techniky

Přestože víc než 90 procent firem a podnikatelů uvedlo, že má stálé připojení k internetu a internet aspoň občas používá k podnikání, téměř 60 procent respondentů předpokládá, že bude potřebovat při zprovoznění technického zařízení odbornou pomoc a asistenci.

Takřka 42 procent dotazovaných dokonce předpokládá, že bude potřebovat pomoc i při výběru samotného zařízení pro EET.

„Ministerstvo financí celou dobu sice hovoří o přínosnosti otevřenosti hardware a software řešení, nicméně podnikatelská veřejnost je velmi zneklidněna. Myslím, že to je výzva pro vládu i samotné ministerstvo financí,“ dodal Dlouhý.

Zavedení elektronické evidence tržeb by se mělo nejprve týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy z velkoobchodu a maloobchodu.

Teprve pak by vláda měla rozhodnout o případném rozšíření na další sektory. Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska. Ministerstvo financí očekává, že opatření pomůže zvýšit roční výběr DPH až o 13 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám