Hlavní obsah

Výdaje státu příští rok stoupnou o devět miliard, navrhl Babiš. Ministři nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více peněz z rozpočtu než letos mají příští rok získat ministerstva práce, školství, obrany nebo vnitra. Nejvíce mají klesnout výdaje na státní dluh, a to o 7,5 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu ministerstva financí. O návrhu v pondělí jednala koaliční rada, lidovci a ČSSD ho odmítají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministerstvo financí

Článek

Celkově Babišovo ministerstvo navrhuje pro příští rok výdaje bez unijních peněz ve výši 1,139 biliónu korun. Letos rozpočet počítá s částkou o zhruba devět miliard nižší, tedy 1,130 biliónu korun.

Příjmy rozpočtu z daní by měly být 610,7 miliard korun, tato částka nepočítá s příjmy z pojistného na sociální zabezpečení. Celkové příjmy by pak měly být 1,069 biliónu korun. Rozpočet počítá se schodkem 70 miliard korun, deficit by měl zůstat pod dvěma procenty HDP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státní rozpočet i jeho parametry mohou ovšem doznat ještě výrazných změn.

Koalice se už dříve shodla na schodku rozpočtu, který by měl být příští rok 70 miliard korun. V pondělí jednala o návrzích výdajů, ale nedohodla se na nich. Po skončení to řekli místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Vláda musí schválit návrh rozpočtu do konce září.

Ministr financí Andrej Babiš po jednání řekl, že se s některými ministry ještě sejde.

Víc má dostat práce i obrana

Tradičně téměř polovina výdajů rozpočtu jde na vrub ministerstva práce a sociálních věcí, které by mělo získat na výdaje přes 536 miliard korun, tedy meziročně o 8,9 miliardy více. O dvě miliardy na 46,1 miliardy korun by měly vzrůst výdaje ministerstva obrany. Ty by měly růst i nadále a v roce 2018 dosáhnout téměř 52 miliard korun.

Také ministerstvo školství by si podle návrhu mělo příští rok polepšit, a to o 2,3 miliardy na 131,1 miliardy korun. Ministerstvu vnitra by měly stoupnout výdaje o 1,5 miliardy na 55,8 miliardy korun. Z toho 700 miliónů dostane úřad jako příspěvek na částečnou úhradu ztráty z poštovní univerzální služby.

Naopak nižší o 7,5 miliardy by měly být ve srovnání se schválených rozpočtem na letošní rok výdaje na státní dluh. Méně peněz také MF navrhuje pro ministerstvo zemědělství a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám