Hlavní obsah

Maroko se má stát pro české firmy vstupní branou do subsaharské Afriky

Právo, Jakub Svoboda
Casablanca

Rozšiřování tramvajových sítí, dodávky nemocničních lůžek, zemědělské techniky nebo i výstavba hokejového stadiónu. To jsou jen příklady připravovaných projektů českých firem v Maroku. Marocké království by se současně mohlo stát pro naše podnikatele vstupní branou do subsaharské Afriky.

Článek

Vyplynulo to ze závěrů pracovní návštěvy ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) v Maroku, kterého minulý týden do Marrákeše, Rabatu a Casablanky doprovázela mise dvou desítek zástupců českých firem organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR.

„Naše firmy chtějí své aktivity diverzifikovat. Kouzlo Maroka spočívá v tom, že na rozdíl od mnoha jiných států, a to nejen v regionu severní Afriky, je politicky stabilní zemí. Proto se sem obrátila pozornost českých firem. Současně můžeme využít snahy Maroka stát se prostředníkem mezi Evropou a subsaharskou Afrikou,“ řekl Právu v Rabatu Mládek.

Se svým marockým protějškem Moulayem Hafidem Elalamym podepsal memorandum o porozumění, čímž se otevřela cesta k dohodě o hospodářské spolupráci mezi ČR a Marockým královstvím. K podpisu této dohody by mohlo dojít ještě letos.

Maroko v uplynulých letech z iniciativy krále Muhammada VI. zahájilo rozsáhlé ekonomické reformy a hodlá investovat desítky miliard dolarů do rozvoje infrastruktury, energetiky a řady dalších odvětví.

„ČR má zájem se na těchto reformách podílet,“ poznamenal Mládek s tím, že cílem je do dvou let zvýšit obrat zahraničního obchodu s Marokem, jehož stále větší část tvoří auta, z loňských 329 miliónů na 500 miliónů dolarů (asi 12 miliard korun).

Novými konkrétními projekty se už může podle informací Práva pochlubit například společnost Pražská strojírna, která má v příštích letech rozšiřovat tramvajové sítě v Casablance a Rabatu a stavět novou síť v Marrákeši.

V Maroku již působí firma N. O. P. O. Z. M. Slatiňany, která tam dováží zemědělskou techniku, a také přední světový výrobce nemocničních lůžek pro intenzivní péči, společnost Linet.

Lůžka i školení sester

Linet již má své zastoupení v Casablance, ale plánuje v Maroku dál expandovat, a nejen tam. Jak Právu řekla obchodní zástupkyně firmy pro arabský svět Adriana Macečková Bašovská, myšlenka dostat se přes marockého partnera do subsaharské Afriky je pro Linet velmi aktuální. „Už se nám tam taková příležitost rýsuje. Náš partner má záběr v celé frankofonní Africe a přes něj bychom rádi pronikli například do Senegalu, Pobřeží slonoviny nebo do Ghany,“ řekla Právu s tím, že firma nabídne africkým zdravotníkům nejen lůžka, ale i odbornou pomoc včetně školení sester.

„Maroko může být pro české firmy základnou a odrazovým můstkem pro jejich další expanzi do subsaharské Afriky. V samotném Maroku se pro vaše firmy otevírají příležitosti například v odpadovém hospodářství a ve vodárenství, například při stavbě nádrží a přehrad,“ potvrdil Právu marocký zájem tamní ministr energetiky Abdelkader Aamara.

Dodal, že Češi by se mohli zapojit i do výstavby solárních, větrných či malých vodních elektráren, protože do roku 2025 by mělo 44 procent energie v Maroku pocházet z obnovitelných zdrojů.

Maroko se chce také posunout v oblasti dobývání nerostů a potřebuje geologické průzkumy. „Geologicky má totiž podle dostupných údajů zmapováno asi jen 20 procent svého území,“ řekl Právu expert ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Kavina.

Projekty českých firem v Maroku a západní Africe je připravena spolufinancovat Česká exportní banka (ČEB). Právu to potvrdil místopředseda banky Miroslav Tym. ČEB v úterý uzavřela v Casablance dohodu s marockou Attijariwafa bank, která je po ČEB první svého druhu v Africe.

V Maroku by se rády uchytily také české zbrojovky, producent technických tkanin Svitap J. H. J., pardubický výrobce radarů T-CZ či firmy z leteckého průmyslu jako Zlin Aircraft nebo pražská společnost Česká letecká servisní.

Firma Hamé hledá marockého partnera, který by jí pomohl dovážet do Afriky marmelády, dětské přesnídávky a kečupy. ČKD DIZ má zájem o budování nové zplynovací stanice a příslušné infrastruktury na zkapalněný zemní plyn v přístavu Jorf Lasfar, který leží asi 100 km jižně od Casablanky. Inekon v Maroku usiluje o dodávky tramvají.

Maročané chtějí hrát hokej

Češi by mohli v Rabatu postavit také hokejový stadión. „Ze strany ministerstva sportu a mládeže i ředitele oddělení kultury radnice Rabat je velká podpora tomuto projektu a v nejbližší době nám zašlou oficiální dopis jako garanci pro jednání s ČEB,“ řekl Právu ředitel VV Africa Trading Viktor Vágner s tím, že hokejovou halu v Rabatu by měla postavit společnost Geosan.

Maroko má podle Vágnera jen několik menších hal, v nichž si lze zabruslit. Přitom je již pět let členem Mezinárodní federace ledního hokeje, má svůj národní tým a tamní hokejový svaz eviduje už stovky hráčů. Naprostá většina z nich ale hraje různě po světě, hlavně v Kanadě a v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám