Hlavní obsah

Kyjev by mohl přestat splácet peníze věřitelům

Kyjev by mohl během několika týdnů přestat splácet peníze držitelům ukrajinských státních dluhopisů, pokud se s nimi nedohodne na restrukturalizaci dluhu. Uvedla to podle listu Financial Times ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková během návštěvy Spojených států.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (druhý zleva) při jednání s vedením amerického Kongresu ve Washingtonu

Článek

Ukrajina doufá, že díky dohodě o restrukturalizaci dluhu se soukromými věřiteli ušetří během příštích čtyř let více než 15 miliard dolarů (363 miliard Kč). Dohoda je podle agentury Reuters jednou z podmínek záchranného programu, v jehož rámci má Ukrajina od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších organizací získat celkem 40 miliard dolarů.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktů s proruskými separatisty na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Ukrajinský parlament v květnu schválil zákon umožňující pozastavit splátky zahraničních dluhů, který chce Kyjev využít k tlaku na soukromé věřitele při jednání o restrukturalizaci dluhu. Cílem ukrajinské vlády a MMF je podle listu Financial Times dosažení dohody o restrukturalizaci dluhu do konce června.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jarešková nicméně nadále předpokládá, že Ukrajina v červenci obdrží další část peněz ze záchranného programu, i kdyby se Kyjevu nepodařilo na restrukturalizaci dluhu dohodnout. Ministryně již dříve upozornila, že dohoda o restrukturalizaci je sice pro MMF důležitá, není ale "nezbytnou podmínkou" uvolnění další části peněz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám