Hlavní obsah

K nákupu dolarů na dovolenou je teď příhodná chvíle, shodují se ekonomové

Novinky, tov

Oslabení dolaru vůči euru i české koruně v posledních dnech je příležitostí pro ty, kteří potřebují nakoupit americkou měnu před dovolenou v zahraničí. Dolar ve středu oslabil až na 24,16 koruny a je nejlevnější za poslední měsíce. Analytici odhadují, že v krátkodobém výhledu zase posílí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Článek

Americká měna ve středu oslabila na 1,14 USD/EUR. Vzhledem k relativně stabilnímu kurzu koruny k euru vývoj kurzu prospívá i české měně. V březnu stál dolar téměř 26 korun.

K oslabení dolaru v posledních dnech přispěly i popřené výroky amerického prezidenta Baracka Obamy, který měl na schůzce G7 prohlásit, že příliš silný dolar představuje problém pro americkou ekonomiku. [celá zpráva]

„Vzhledem k tomu, že zůstalo u údajného a popřeného výroku, bych mu velkou váhu na trhy nepřipisoval. Ale souhlasím s tím, že silný dolar má negativní vliv na americkou ekonomiku a publikovaná data z posledních měsíců o tom podle mne vypovídají,” řekl Novinkám analytik Patrie Tomáš Vlk.

Americká ekonomika má jít nahoru

„Na druhou stranu nejde o zásadní problém a ekonomika by se měla v druhé půli roku rychleji zvedat. Několik příznivých náznaků jsme z USA už dostali a takových zpráv by mělo přibývat. Vzhledem k tomu předpokládám, že dolar bude v krátkém výhledu posilovat, a to i vůči koruně. Preferuji tedy nakoupit dolary nyní,” dodal Vlk.

Současný kurz dolaru označil za příznivý pro nákup také analytik Komerční banky Marek Dřímal. „V nejbližších týdnech totiž čekáme, že přijdou příznivé zprávy o stavu americké ekonomiky, které povedou k posílení dolaru na trhu s eurem a zprostředkovaně i vůči koruně,” napsal ve svém komentáři.

„Aktuální úrovně pro nákup dolaru vnímám jako atraktivní. Výhledově na horizontu tří měsíců si však myslím, že bude možné koupit dolar ještě levněji, blíže hladině 23 korun za dolar,” říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Anketa

Jakou měnu budete nakupovat na letošní dovolenou?
eura
19,4 %
dolary
3,4 %
jinou
5,8 %
žádnou
71,4 %
Celkem hlasovalo 1967 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám