Hlavní obsah

Číňané chtějí koupit Slovenské elektrárny

Právo, ivi
Bratislava

Čínská státní společnost China National Nuclear Corporation (CNNC) projevila zájem o koupi většinového podílu ve Slovenských elektrárnách (SE). Slovenský Denník N však uvedl, že Číňané zmeškali termín na podání nabídky a není jasné, zda bude jejich nabídka akceptována.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pokud by Číňané získali rozhodující podíl ve Slovenských elektrárnách, spolurozhodovali by i o dostavbě jaderné elektrárny Mochovce (na snímku)

Článek

Většinový 66procentní balík akcí SE drží italská společnost Enel a Slovensko vlastní 34 procent akcí. O koupi většinového podílu od italského Enelu má zájem slovenská vláda, český Energetický a průmyslový holding, maďarsko-slovenské konsorcium MOL/Slovnaft/MVM a údajně i finská společnost Fortum. ČEZ navzdory počátečnímu zájmu nabídku nepodal.

Denník N uvedl, že v případě uznání nabídky CNNC se Číňané stanou okamžitě favority soutěže o koupi rozhodujícího balíku akcí.

„V případě úspěchu by Číňané společně se slovenskou vládou rozhodovali, z jakých zdrojů a za jakých podmínek by elektrárny dostavěly třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce,“ upozornil list.

Pro Číňany by to byla strategická investice, protože by se jednalo o první přímou investici do jaderných elektráren na území Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám