Hlavní obsah

Vyšší poplatek za odběr přírodních vod minerálky nejspíše nezdraží

ČTK, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplatek za odběr minerální vody z přírodního zdroje se od 1. července zvýší na dvojnásobek, ze tří na šest korun za metr krychlový. Příslušné nařízení včera schválila vláda na návrh ministerstev zdravotnictví a financí. Poplatek se podle důvodové zprávy nezměnil již od roku 2001.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní rozpočet by navýšením poplatku mohl získat ročně 8,4 miliónu korun. Výrobci balených vod s takto vysokým zvýšením poplatku nesouhlasí a zvažují, že zvýší cenu minerálek na trhu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) však k tomu není žádný důvod. Vyšší poplatek se podle něj do ceny litru balené vody promítne ve zlomcích haléře.

Podle Svazu minerálních vod (SMV) zdražení dopadne zejména na menší výrobce, ti možná přestanou část zdrojů využívat a starat se o ně. U minerálních vod se totiž neplatí za skutečně odebrané množství jako u ostatních podzemních vod, ale za maximální povolené množství. Skutečný odběr je vždy menší. Podle předsedkyně SMV Jany Ježkové se z povoleného odběru vyčerpá v průměru 45 procent, cena za kubík odebrané vody tak podle ní vlastně stoupne na 13 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Roční maximální povolené množství materiál neuvádí, ze zvýšení ceny a přínosu pro státní pokladnu lze dovodit, že ročně je v ČR výrobcům minerálek povoleno čerpat asi 2,8 miliónu m³ minerálních vod.

Podle lázeňského zákona je zdrojem přírodní minerální vody podzemní voda původní čistoty, stálého složení a vlastností, která má z hlediska výživy fyziologické účinky dané obsahem minerálních látek. Čerpá se z vrtů hlubokých až několik set metrů, takže je vyloučena přítomnost hormonálně aktivních látek. Pití této vody je doporučeno při sportu i v dietologii. Tato voda je také rezervou pro případ, kdy by jiné druhy podzemní vody byly znečištěny.

Anketa

Pijete minerální vody?
ano, často
24,5 %
občas
33,8 %
téměř vůbec
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3056 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám