Hlavní obsah

Stavebnictví roste proti loňsku o deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavebnictví v Česku pokračuje v růstu, v dubnu meziročně stouplo o 10,2 procenta po březnovém revidovaném růstu o 11 procent. Stavební produkci táhlo hlavně inženýrské stavitelství. Přibylo i zahájených i dokončených bytů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

V porovnání s březnem byla stavební výroba očištěná od sezonní vlivy o 0,2 procenta nižší. Dubnová produkce v pozemním stavitelství meziročně stoupla o 5,8 procenta a v inženýrském o 19,6 procenta.

"I duben byl pro české stavebnictví velmi příznivým měsícem. Rekonstrukce i rozbíhající se výstavba infrastruktury konečně pohání toto dlouho strádající odvětví nahoru. Napomáhají i silné investice soukromých firem, které se díky rostoucí poptávce konečně rozhodly investovat do rozšiřování svých výrob," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Výhled pro příští měsíce zůstává pro stavebnictví podle něj pozitivní.

Počet zahájených bytů proti loňskému dubnu vzrostl o 49,9 procenta, začalo se stavět 2 698 bytů. Na 1 961 bytů stavebníci dokončili a v meziročním srovnání jich tak bylo o 34,2 procenta více. Současně se o 4,7 procenta na 6913 zvýšil počet stavebních povolení, které úřady vydaly. Orientační hodnota povolených staveb činila 22 miliard korun a byla proti loňskému dubnu nižší o 3,3 procenta.

Počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více pracovníky meziročně klesl o 2,2 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda meziročně však vzrostla o 6,6 procenta na 33 064 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám