Hlavní obsah

Český zahraniční obchod dosáhl přebytku dvacet miliard

Praha

Zahraniční obchod Česka v dubnu skončil podle předběžných výsledků v přebytku 19,9 miliardy korun, který byl meziročně o 4,2 miliardy korun vyšší. Příznivý vliv mělo snížení deficitu v obchodě s minerálními palivy a také s chemickými výrobky. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Schodek v obchodě s minerálními palivy podle statistiků klesl o 6,6 miliardy korun a u chemických výrobků o 1,1 miliardy. Kladně na celkový výsledek působil také růst přebytku u surovin o 0,8 miliardy Kč.

Nepříznivý vliv naopak měl pokles přebytku u strojů a dopravních prostředků o 1,7 miliardy korun a také u polotovarů a materiálů o 1,2 miliardy. V obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím se přebytek snížil o miliardu Kč.

Vývoz se proti loňskému dubnu zvýšil o 5,8 procenta na 281,6 miliardy korun. Stoupl také dovoz, a to o 4,5 procenta na 261,7 miliardy Kč.

Přebytek zahraničního obchodu se státy Evropské unie v dubnu meziročně stoupl o 4,8 miliardy na 54,5 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 0,3 miliardy na 33,3 miliardy Kč.

Za první čtyři měsíce roku se přebytek zahraničního obchodu České republiky zvýšil proti stejnému období loni o sedm miliard na 78,2 miliardy korun. Vývoz meziročně stoupl o 7,4 procenta, dovoz vzrostl o 7,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám