Hlavní obsah

To je vyděračství, odmítá premiér Tsipras plán věřitelů na řešení řecké krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řeckého premiéra Alexise Tsiprase nepříjemně překvapil plán mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Ten kromě dalších výrazných škrtů také předpokládá prudké zvýšení daně z přidané hodnoty. Vedení vládní strany SYRIZA dokonce plán věřitelů označilo za provokaci.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Požadavky věřitelů jsou totiž přísnější, než byly vůči předchozí vládě. Plán ale vychází z nejnovějších ekonomických ukazatelů země, která proti loňským optimističtějším předpovědím znovu upadá do recese a není schopna dosáhnout alespoň minimálního primárního přebytku.

Pokud by Řecko plán přijalo, mezinárodní věřitelé slíbili, že země dostane vedle 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z nevyčerpaného programu ještě 10,9 miliardy eur z nevyužitých fondů na záchranu řeckých bank. Řecku by to umožnilo pokrýt finanční potřeby na červenec a srpen.

"Návrhy předložené věřiteli jsou nerealistické," řekl Tsipras. Požadavkům, které premiér označil za "vyděračské", se země nepodrobí. Není prý "jediného řeckého poslance, který by hlasoval pro zvýšení ceny elektrického proudu o deset procent".

Tsipras doufá, že věřitelé plán zase stáhnou. "Nastal čas, aby všichni jak v Řecku, tak v Evropě dokázali, že hledají řešení, nikoli že usilují o ponížení jednoho národa. Jinak dosáhnou zcela opačného účinku," prohlásil.

Reklama

Související články

Jednání s Řeky budou pokračovat

Řecký premiér Alexise Tsipras odmítl v noci na čtvrtek některé z návrhů věřitelů, které mají vést k východisku ze situace hrozící státním bankrotem Řecka....

Výběr článků

Načítám