Hlavní obsah

Obchodům se daří, tržby stouply o šest procent

Tržby v českém maloobchodě bez aut v dubnu vzrostly o šest procent po březnovém revidovaném růstu o 5,9 procenta. Stouply útraty za pohonné hmoty, nepotravinářské zboží i potraviny. Meziroční růst tržeb za automobily proti březnu zpomalil. Oznámil to v pátek Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Za prodej pohonných hmot obchodníci utržili meziročně o 7,6 procenta více, útraty za nepotravinářské zboží stouply o 7,4 procenta a za potraviny o 3,8 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které ČSÚ od ledna do hlavního ukazatele nezahrnuje, vzrostly meziročně o 7,1 procenta, v březnu činil meziroční růst 14,7 procenta.

Nejrychlejší růst ČSÚ opět zaznamenal u internetových a zásilkových obchodů, které meziročně utržily o 19 procent víc. „Dvouciferný růst tržeb vykázaly také specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci,” doplnil ČSÚ.

Lidé více utráceli rovněž za počítačové a komunikační zařízení, oděvy a obuv, farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží a výrobky pro domácnost.

Ve srovnání s březnem tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy reálně stouply o 0,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám