Hlavní obsah

Mnoho firem záměrně zpožďuje platby

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest z deseti evropských firem odhaduje, že jim jejich odběratelé platí pozdě záměrně, jen aby si sami vylepšili kapitálový polštář. Jenže tím – podle mínění vedení každé čtvrté společnosti – v Evropě připravují tisíce lidí o zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z obřího výzkumu evropské společnosti Intrum Justitia, do kterého se zapojilo deset tisíc společností v 29 zemích včetně ČR. A tak i když jsou zakázky, ale nepřitéká za ně včas hotovost, není na výplaty, nákup materiálu a překlenovací provozní úvěry vše nezachrání.

Každá třetí firma ve výzkumu výslovně uvedla, že kvůli pozdním platbám nemůže přijímat další lidí, a každá čtvrtá připustila, že už kvůli neuhrazeným pohledávkám musela propouštět.

Věřitelé v Evropě každý den podle odhadů přicházejí o téměř 10 miliónů eur, protože nedostanou zaplaceno za zboží a služby. Odepsané pohledávky už dosáhly 330 miliard eur.

Schválně do kolen

Některé podniky záměrně neplatí včas například jen proto, že se je zevnitř snaží ovládnout management. Firmu záměrně srazí na kolena, hrozí ji insolvence, tím sníží rapidně její cenu, a pak ji obvykle skrytě přes právníky levně odkoupí od původních majitelů. A firma opět šlape jako hodinky, obvykle pod jinou právnickou skořápkou, přičemž pohledávky nechá v původní firmě. Jenže mezitím nevratně poškodí všechny spolupracující firmy.

V Česku musejí podniky odepisovat každoročně v průměru více než tři procenta faktur, které jsou nedobytné. Tři čtvrtiny šéfů firem u nás jsou přesvědčeny, že jim druhé firmy zadržují platby záměrně, tedy ne proto, že jsou samy v potížích.

Nejspolehlivější jsou Dánové

Podle analýzy společnosti ČSOB Factoring se platební morálka firem v České republice už loni o něco zlepšila, hlavně v potravinářství.

V souhrnu se v Česku meziročně platí o tři dny dříve. V průměru ale dodavatelé dostávají zaplaceno za 70 dní, tedy zhruba za více než dva měsíce. Přitom by faktura měla být uhrazena do 30 dní. Lépe než u nás se faktury platí například na Slovensku, v Německu jsou účty vyrovnány za měsíc a něco (41 dní).

Podle další analýzy společnosti Dun & Bradstreet v platbách jsou nejspolehlivější Dánové, včas proplatí přes 90 procent faktur. Následují Němci a Maďaři.

Angličani a Irové jsou někde uprostřed. Nejhorší platební morálku v Evropě mají portugalské firmy, které včas proplatí jen zhruba 17 procent faktur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám