Hlavní obsah

Distributoři ČEZ a Energo-Pro dostali v Bulharsku pokutu

Bulharský antimonopolní úřad udělil za zneužití dominantního postavení na trhu pokuty místním distributorům energie, jejichž vlastníky jsou české společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN. Uvedla to v úterý agentura Reuters.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce má zaplatit ČEZ, a to 558 446 leva (7,8 miliónu korun). Energo-Pro má zaplatit 167 256 leva (2,3 miliónu korun).

Podle prohlášení bulharské Komise pro ochranu hospodářské soutěže distributoři energie stanovili nepřiměřeně vysoké ceny za užívání nízkonapěťové rozvodné sítě. Tím byla omezena konkurence, což pocítili i spotřebitelé.

„Zatím jsme žádné oficiální rozhodnutí neobdrželi, nicméně jsme přesvědčeni, že jsme vždy postupovali dle platné legislativy," řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová s tím, že rozhodnutí vycházelo ze stížnosti telekomunikačních operátorů.

„Majitel energetické infrastruktury musí v první řadě udržovat bezpečný technický stav sloupů a je pouze na jeho rozhodnutí, zda je využije i k jiným účelům než k přenosu elektřiny. V tomto případě ceny za přístup k rozvodným sítím stanovil nezávislý certifikovaný ocenitel a jsou mimochodem výrazně nižší než v jiných státech, ve kterých je využití sloupů k těmto účelům povoleno," dodala Půlpánová.

Problémy v Bulharsku jsou dlouhodobé

Také společnost Energo-Pro ve vyjádření pro agenturu Reuters popřela, že by pochybila. Třetí společnost EVN má zaplatit pokutu 441 380 leva (6,2 miliónu korun).

ČEZ i Energo-Pro mají opakovaně problémy s bulharskými úřady od roku 2013 a mimo jiné jim v Bulharsku hrozilo odebrání licence. Naposledy vyměřil antimonopolní úřad společnosti ČEZ pokutu za zneužívání jejího postavení na trhu v květnu. ČEZ má zaplatit 1,25 miliónu leva (17,5 miliónu korun), protože odkládal podpis dohody o koupi trafostanic. [celá zpráva]

Letos v lednu také ČEZ musel ukončit provoz své uhelné elektrárny ve Varně. Bulharsko totiž nezískalo od Evropské unie povolení pro krátkodobý provoz elektrárny, o které usilovalo, i když zařízení nesplňovalo evropské ekologické limity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám