Hlavní obsah

Stokoruna z éry ČSSR je jednou z nejlepších bankovek na světě

Londýn

Expert na moderní měnu v Britském muzeu Thomas Hockenhull sestavil žebříček nejlepších bankovek světa a legendární české „Hradčany”, tedy stokorunu z roku 1961, zařadil na čtvrté místo. Informoval o tom britský deník The Times.

Článek

Stokorunovou bankovkou s portrétem slévače a družstevnice na jedné straně a vyobrazením Karlova mostu a Hradčan na druhé se v Československu platilo až do roku 1993. Na konci 80. let byla nahrazena novým platidlem s podobiznou Klementa Gottwalda, to bylo ale krátce po svržení komunistického režimu v roce 1989 staženo z oběhu.

Hockenhull je kurátorem obří expozice v Britském muzeu, která zahrnuje více než 150 tisíc předmětů z celého světa týkajících se peněz a jiného oběživa. Kromě bankovek vystavuje mince, žetony, cenné papíry, šeky, ale i platební karty.

Starou československou stovku označil za jedno ze šesti vizuálně nejlepších papírových platidel na světě. Jejím autorem byl František Heřman, který se svým návrhem vyhrál soutěž vyhlášenou v roce 1951.

Foto: ČTK

Rub papírové stokorunové bankovky 100,- Kčs s pohledem na Pražský hrad a Karlův most na líci, která byla vydaná v roce 1961 a platila do 7. 2. 1993.

První místo na Hockenhullově žebříčku obsadila ekvádorská bankovka v hodnotě 1000 sucres z roku 1944, která je podle experta výtvarně nejpovedenějším platidlem vůbec.

Jako druhá se umístila anglická pětilibrovka z roku 1887 a třetí bankovka je připomínkou německé inflace z 20. let minulého století, má totiž hodnotu pěti miliónů marek a pochází z roku 1923.

Foto: Thomas Hockenhull, kurátor

Britský odborník zveřejnil podle britského deníku svůj žebříček krátce poté, co britská centrální banka vyzvala veřejnost, aby se zapojila do výběru umělce, který dá podobu připravované nové bankovce v hodnotě 20 liber.

První papírové peníze na světě vznikly v Číně a evropské bankovky se začaly vydávat v 17. století. Podle listu The Times se nejedná jen o hezké obrázky, ale také o nositele vzkazů a myšlenek. Například výjevy na papírových penězích států někdejšího sovětského bloku nezřídka podporovaly jejich komunistické ideály.

Anketa

Líbí se vám stará československá stokoruna z roku 1961?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
Celkem hlasovalo 14077 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám