Hlavní obsah

Nad kuřáky se stahují mračna, v hospodě si už možná nezapálí

Právo, Jiří Novotný
Praha

Kuřákům v Česku hrozí, že si brzy nebudou moci zapálit v žádném stravovacím zařízení. Návrh na úplný zákaz kouření v hospodách, restauracích i barech předložil vládě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), a ta by ho měla projednat již 3. června.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Současně s tím ještě vzrostla aktivita nejen zastánců, ale i odpůrců totálního zákazu. Například občanské sdružení Smoking S teď přišlo s peticí na podporu zachování dosavadního stavu v regulaci kouření. Založilo kvůli tomu webovou stránku pravovolby.cz.

Zakouřené restaurace vadí už 52 % Čechů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Požadujeme, aby v ČR byla zachována možnost provozovatelů zařízení společného stravování rozhodnout o tom, zda se bude jednat o prostor kuřácký či nekuřácký, či oddělené prostory, a tak bylo zachováno jejich právo svobodně podnikat. Navrhované striktní omezení by bylo zásahem do práv deklarovaných ústavou,“ uvádí ve své petici Smoking S.

Podle mluvčího této iniciativy Marka Liberta je nynější právní úprava už tak dost přísná. „I já sám však chci mít na výběr, byť s nějakým omezením, kde si mohu večer zapálit doutník, fajfku nebo cigaretu,“ řekl Právu Libert.

Sdružení potřebuje pod petici sehnat nejméně deset tisíc podpisů, aby se jí ze zákona musel zabývat Senát. Zatím jich má sedm tisíc. Na podporu své petiční akce uspořádá Smoking S 31. května v pražském Lucerna Music Baru koncert, kde chce získat co nejvíce dalších podpisů. Účast na něm přislíbili například Ivan Hlas, Petr Vondráček, Wabi Daněk, Petr Kolář či Tomáš Savka.

Proti jsou studenti sociálních věd

Z opačného břehu je průzkum, který studenti pražské Fakulty sociálních věd UK uspořádali spolu s agenturou Ipsos. Podle něj je kouření v restauracích nepříjemné stále většímu počtu lidí. Vadí již 52 procentům Čechů, zatímco před dvěma lety to bylo o deset procent méně. A proto, aby se kouření ve stravovacích zařízeních zakázalo, se teď vyslovilo osm z deseti dotázaných.

Němečkovu novelu antikuřáckého zákona jednoznačně podporuje i spoluautor nynější právní úpravy, bývalý poslanec ODS Boris Šťastný. „Jde přece i o zaměstnance stravovacích zařízení, kteří se musí pohybovat v zakouřených prostorách, což ohrožuje jejich zdraví. Divím se, že na to odbory ještě neupozornily,“ řekl už dříve Právu Šťastný.

Příliš časté změny

Asociaci hotelů a restaurací (AHS) se ovšem nelíbí, že protikuřácký zákon se mění tak často. Jeho nynější platná verze byla přijata v roce 2009 a účinnosti nabyla v červenci 2010. Od té doby musejí mít všechny restaurace, kavárny, bary i hospody vyznačeno na vstupních dveřích, jestli se v nich smí či nesmí kouřit, nebo mají stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

„Plošný zákaz kouření, který má Němečkova novela zavést, bude poslední tečkou pro provozovatele některých pivnic a hostinců, zvláště na venkově. Podle dostupných studií z Irska tento zákaz přinesl za deset let nárůst nezaměstnanosti v oboru o čtrnáct procent a desetiprocentní úbytek restaurací,“ tvrdí prezident AHS Václav Stárek, který apeluje na zákonodárce, aby novelu při projednávání v parlamentu nepodpořili.

Němeček nepochybuje, že ve vládě novela bez problémů projde. Pokud pak vše půjde hladce i v parlamentu, měl by totální zákaz kouření ve stravovacích zařízeních začít platit již od 1. ledna 2016.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám