Hlavní obsah

Vklady v řeckých bankách klesly nejníže za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vklady v řeckých bankách klesly v dubnu na 139,4 miliardy eur (3,8 biliónu korun), a dosáhly tak nejnižší úrovně za více než deset let. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). V březnu držely řecké banky vklady za 145 miliard eur.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras s ministrem financí Janisem Varufakisem (v pozadí).

Článek

Řecko se snaží zajistit si od mezinárodních věřitelů nové peníze, aby se vyhnulo státnímu bankrotu.

Pro řecké bankovní ústavy je v současnosti jediným zdrojem peněžní likvidity program nouzového financování (ELA). V něm má slovo ECB, která podle zdrojů agentury Reuters tento týden poprvé od února řeckým bankám nezvýšila strop úvěrů z tohoto programu. ECB tento krok údajně zdůvodnila tím, že se výrazně zpomalil odliv vkladů z bank v této zadlužené jihoevropské zemi.

Zdroje Reuters ale již dříve uvedly, že v dubnu a zejména poslední týden se odliv vkladů z řeckých bank výrazně zrychlil. Člen výkonné rady ECB Benoit Coeuré v dubnu v rozhovoru s řeckým listem Kathimerini uvedl, že ECB bude řecké banky financovat, dokud budou solventní a budou mít dostatek záruk.

Varufakis: Lhůta pro dohodu vyprší 30. června

Lhůta pro nalezení dohody mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli vyprší 30. června, kdy skončí prodloužený program pomoci pro Řecko, prohlásil v pátek řecký ministr financí Janis Varufakis.

„Podle podmínek dohody mezi Aténami a jejich věřiteli z 20. února byl program pomoci pro Řecko prodloužen do 30. června. Je to tedy toto datum, ke kterému je třeba dospět k dohodě," řekl ministr řecké rozhlasové stanici Vima FM.

Dohoda má Aténám poskytnout další finanční pomoc (7,2 miliardy eur) výměnou za reformy. Silně zadlužené Řecko peníze potřebuje co nejdříve, aby odvrátilo hrozbu platební neschopnosti. V červnu má zaplatit splátku dluhu MMF ve výši 1,6 miliardy eur (44 miliard korun.)

Šéfka MMF připouští odchod Řecka z eurozóny

Varufakis v pátek podle agentury AFP ujistil, že strany k dohodě dospějí „rychle". Podobná nadějná prohlášení se ale v minulosti několikrát ukázala jako lichá.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová prohlásila, že Řecko čeká k dosažení dohody ještě „spousta práce”. V rozhovoru pro německý tisk ve čtvrtek připustila možnost odchodu Řecka z eurozóny. „Odchod Řecka je jednou z možností," řekla Lagardeová v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dodala, že to sice ”nebude procházka parkem„, „pravděpodobně” to ale nebude znamenat konec eura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám