Hlavní obsah

Excelentní růst české ekonomiky, za tři měsíce se zvedla o 3,1 procenta

Aktualizováno

Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí vzrostla v porovnání s koncem roku 2014 o 3,1 procenta. Jde o rekordní čtvrtletní růst, který překvapil i analytiky. Meziročně ekonomika posílila o 4,2 procenta, což je nejvíc od konce roku 2007, kdy ekonomika rostla o 5,3 procenta. Jde o zpřesněná čísla odhadu, která v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Obě konečná čísla jsou o tři desetiny procentního bodu lepší, než se odhadovalo v polovině května.

Mezičtvrtletní číslo je i jedním z nejlepších v evropských zemích. Analytici, ale i statistici upozornili, že číslo může být zázračné jen na pohled. Částečně je dáno srovnávací základnou z posledního čtvrtletí roku 2014, kterou ovlivnil nerovnoměrný výběr spotřebních daní u cigaret.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Analytici odhadli vliv výběru spotřební daně na celkové číslo asi na jeden procentní bod.

„Dle očekávání se na opticky zázračném výsledku silně podepsal nerovnoměrný výběr spotřební daně. Nicméně i vývoj hrubé přidané hodnoty (rozdíl mezi celkovou produkcí zboží a služeb a tím, co se spotřebuje při jejich výrobě), který neobsahuje daně, vykázal mezikvartální růst o 1,6 procenta. Pokud by tímto tempem rostla přidaná hodnota i nadále, celoroční růst by činil 6,6 %, což je stále velmi vysoké na to, aby to byla pravda,” uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Čísla táhnou domácnosti a průmysl

I přes deformace ve srovnávacích základnách je vysoký růst dán především dobrými výsledky průmyslu. „Ekonomika roste díky zpracovatelskému průmyslu konkrétně především díky automobilkám, jejichž pozitivní výsledky se přelévají do rostoucího exportu i investic. Podle očekávání utrácejí více i domácnosti, které rovněž zvyšují poptávku po nových osobních automobilech,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

V meziročních číslech hrála velkou roli právě spotřeba domácností. Rostla meziročně o 2,6 procenta. „Hlavní roli v tomto růstu hráli koneční spotřebitelé, jejichž spotřeba rostla přesně o tři procenta. Tento výsledek se ukazoval už průběžně na maloobchodních tržbách, které rostly. Ceny v současnosti příliš nerostou, oproti tomu mzdy ano,” uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Dufek upozornil, že tříprocentní růst spotřeby domácností je něco, co jsme tu od roku 2008 rozhodně neviděli. Doplnil ale, že další kvartál už „to taková hitparáda nebude”.

Reklama

Výběr článků

Načítám