Hlavní obsah

Na dvacet zaměstnanců jeden šéf. Platy manažerů v Česku rostou

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozicích řídících pracovníků pracuje v Česku téměř pět procent zaměstnanců. Podíl manažerů v posledních letech ale mírně klesá, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dvě třetiny šéfů jsou muži, kteří v průměru berou měsíčně šedesát tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Přes dvě třetiny řídících pracovníků v Česku jsou muži.

Článek

Zatímco před čtyřmi lety připadalo na tisíc zaměstnanců 53 řídících pracovníků, loni jich bylo už jen 47. Mírný, ale stabilní pokles podílu manažerů je znát i z čísel za roky 2012 a 2013.

Muži manažeři, kterých je sedmdesát procent, brali v roce 2011 v průměru plat 61 566 korun, zatímco loni už  64 398. Ženy v manažerské funkci loni v průměru braly o 17 tisíc méně než muži - 47 251 korun. I ony si ale polepšily, před čtyřmi lety braly  43 428 korun, vyplývá ze strukturální statistiky mezd ČSÚ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně jako u průměrných mezd, i zde ale hodnoty ovlivňují mimořádně vysoké platy malé skupinky nejlépe placených manažerů, kteří berou i milióny korun ročně. Střední hodnota platů, kdy přesně polovina manažerů bere více a polovina méně, je skromnější - u mužů loni 46 386 a u žen „jen” 37 865 korun. Před čtyřmi lety byla střední hodnota manažerských platů o více než tři tisíce nižší.

Skutečné počty šéfů či vedoucích, kteří mají podřízené, jsou ale v Česku ještě větší. Statistici totiž vycházejí z mezinárodně srovnatelné metodiky, která je při zařazení zaměstnanců do kategorie řídících pracovníků poměrně přísná.

Šéf na plný úvazek

„Podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO), která je autorem mezinárodní klasifikace zaměstnání u nás používané, řídící pracovníci zodpovídají a rozhodují o strategii a provozním řízení podniku nebo organizačních jednotek, o rozpočtu a o výběru, jmenování a propouštění pracovníků,“ řekla Novinkám Jitka Erhartová z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Podmínkou také je, aby více než 50 procent dne věnovali opravdu řízení lidí. Pokud vedle vedení věnují většinu času jiné práci, spadají do kategorie specialistů.

„Předpokládá se, že těch podřízených mají více,“ dodala Erhartová. „Například šéf autoopravny s několika zaměstnanci, i když rozhoduje skoro o všem, nebude patřit mezi řídící pracovníky, ale do stejné třídy jako jeho podřízení automechanici.“

Ve statistikách nefigurují třeba manažeři přímo placení zahraničními firmami, kteří nemají zaměstnaneckou smlouvu s českým subjektem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám