Hlavní obsah

Silničáři si objednali změny bez soutěže, vyfasovali pokutu 700 tisíc

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 700 tisíc korun. Sankce je za chyby v zakázce na výstavbu rychlostní silnice R6 na trase Tisová - Kamenný Dvůr v Karlovarském kraji. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ŘSD zakázku vypsalo v roce 2006 s cenou kolem dvou miliard korun bez daně a následně v letech 2007 až 2010 schválilo 75 změn stavebních prací. Zakázky na dodatečné stavební práce byly zadány bez otevřené soutěže.

Podle antimonopolního úřadu to byla chyba, protože hodnota dodatečných stavebních prací překročila 20 procent původní ceny zakázky. Konkrétně úřadu vadily dodatky z let 2009 a 2010. Od roku 2007 do srpna 2010 ŘSD řídil Alfred Brunclík. Neúměrné zdražování stavebních prací v té době kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

ŘSD teoreticky hrozila pokuta až 13 miliónů korun. "Při stanovení výše pokuty úřad přihlédl k následkům spáchání správního deliktu," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj. Konkrétně podle něj šlo o vyloučení principu soutěže.

ŘSD patří k nejčastěji pokutovaným zadavatelům veřejných zakázek v Česku. Loni dostalo pokuty od ÚOHS převyšující částku 2,7 miliónu korun. Největší sankci 900 tisíc korun státní organizace dostala za výměnu svodidel na R46 bez otevřené soutěže. Chyby byly také například v půlmiliardovém tendru z roku 2007 na stavbu mostu v Děčíně. ÚOHS za to státnímu podniku uložil sankci 300 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám