Hlavní obsah

Řecku se krátí čas na dosažení dohody, do čtvrtka nebude

Atény/Brusel/Berlín

Řecku ubývá čas na dosažení dohody s mezinárodními věřiteli. Bez dohody o reformách Atény další finanční prostředky nedostanou. Německému listu Bild to v úterý řekl šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling. Podle agentury Reuters činitelé eurozóny neočekávají dosažení dohody ani do čtvrteční telekonference náměstků ministrů financí zemí platících eurem.

Foto: Kostas Tsironis, Reuters

Předseda řecké vlády Alexis Tsipras

Článek

Důvodem je například to, že řecké návrhy reformy DPH nepovažují zástupci eurozóny za dostatečné. Neshoda panuje také nad velikostí kýženého řeckého primárního přebytku a ohledně financování reforem, kde jsou Řekové prý příliš neústupní.

"Zbývá málo času," řekl podle Reuters Regling nejčtenějšímu německému listu. "Na dohodě proto pracujeme dnem a nocí. Bez dohody s věřiteli Řecko nedostane žádné nové úvěry. Pak tu je hrozba platební neschopnosti. Obsahuje to hodně rizik," dodal.

Příští měsíc čtyři dlužné částky

Řecko nemá přístup na dluhopisové trhy a jeho mezinárodní věřitelé mu odmítají vyplatit zbývající peníze ze záchranného programu, pokud se nezaváže k dalším reformám. Zadlužená země musí mezitím splácet své dluhy. Jenom příští měsíc ji čekají čtyři dlužné splátky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) v celkové výši 1,6 miliardy eur. První splátku 300 miliónů eur mají Atény uhradit 5. června.

Podle Reuters by mohlo všechny dlužné splátky spojit v jeden balík a splatit je naráz až v druhé polovině měsíce, tedy v posledním ze čtyř termínů, který připadá na 19. června. Tím by získalo další dva týdny času na vyjednávání.

Řecká vláda v pondělí oznámila, že hodlá dostát svým závazkům, akutně ale potřebuje pomoc, aby tak mohla učinit. Naposledy slíbil vyplacení splátky 5. června v úterý řecký ministr financí Janis Varufakis, protože prý do té doby se Atény s věřiteli dohodnou.

Reklama

Související články

Řecko podle ministra nesplatí dluh MMF

Řecko nesplatí další dluhy Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), které jsou splatné v červnu, protože na to nemá dostatek financí. Prohlásil to v neděli ministr...

Výběr článků

Načítám