Hlavní obsah

Na účty vám nesáhneme, slibuje Řekům Tsiprasova vláda

Na účty občanům nesáhneme, slibuje řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase. Pokud by Řecko nezískalo peníze od věřitelů, kabinet rozhodně neomezí občanům přístup k jejich penězům v bankách ani neomezí volný pohyb kapitálu, řekl v pondělí mluvčí vlády Gavriil Sakellaridis. Reagoval tak na slova exministryně zahraničí Dory Bakojannisové.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Žena s nákupem míjí vlajky Řecka a EU v Aténách.

Článek

Možnost zavedení restrikcí na výběry vkladů z bank a pohyb kapitálu "jednoduše řečeno neexistuje", citovala mluvčího Sakellaridise agentura AP.

Poslankyně strany Nová demokracie a bývalá ministryně zahraničí Dora Bakojannisová v pondělí v řecké televizi řekla, že omezení pohybu kapitálu by vláda mohla zavést o nadcházejícím prodlouženém víkendu, kdy Řecko slaví pravoslavné svatodušní svátky a v pondělí mají banky zavřeno. Podle ní by se to stalo, kdyby se vláda rozhodla, že Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) neuhradí do 5. června splatný dluh.

Bakojannisová vyzvala premiéra Alexise Tsiprase, aby odložil rétoriku a soustředil se na sjednání dohody s věřiteli do tohoto víkendu. "Pokud nebudeme mít do pátku dohodu, obávám se, že o třídenním víkendu přijdou omezení na pohyb peněz, jako se to stalo na Kypru," uvedla poslankyně podle zpravodajského serveru Greek Reporter.

Přístup k bankovním vkladům a omezení pohybu kapitálu zavedl v březnu 2013 Kypr v rámci dohody o záchraně s Evropskou unií a MMF. Země se dostala do problémů kvůli krizi ve svém bankovním sektoru, který měl silné napojení na Řecko. Letos už Kypr všechna tato omezení zrušil.

Katastrofální scénář

Mluvčí vlády sice na jednu stranu tvrdí, že Atény budou plnit závazky vůči věřitelům, současně ale připouští, že bez další finanční pomoci mu docházejí peníze na splátky. Pokud by tu červnovou neuhradilo, mohlo by to podle expertů vyvolat paniku a masové vybírání peněz z bank.

Vláda by pak podle nich neměla jinou možnost než uvalit omezení na výběry vkladů a zavést další podobná opatření. Po přiznání nesolventnosti vlády by řecké banky přestaly mít přístup k financování od Evropské centrální banky (ECB). Aby vláda bankovní systém zachránila, musela by zřejmě opustit euro a zavést vlastní, silně devalvovanou měnu, naznačují experti možný scénář katastrofálního vývoje.

"Takové scénáře nemají žádné opodstatnění, jsou zlovolné a jsou využívány zcela nezodpovědným způsobem," řekl k těmto úvahám mluvčí Sakellaridis. Dodal, že cílem vlády je sjednat dohodu s věřiteli "do konce května nebo začátku června".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám