Hlavní obsah

Čína sníží cla na západní oblečení i kosmetiku, chce tak podpořit růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína sníží dovozní cla na část spotřebního zboží, včetně produktů pro péči o pleť, oblečení západního stylu a dětských plen. Hodlá tak podpořit domácí spotřebu v době zpomalujícího hospodářského růstu.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní módu dosud Číňané nakupovali hlavně při zájezdech do zahraničí.

Článek

Čínské ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že u vybraných produktů clo od 1. června klesne v průměru o více než 50 procent. Podle ministerstva je tento krok „důležitým opatřením k vytvoření stabilního hospodářského růstu a prosazení strukturálních reforem“.

Čínský kabinet již v dubnu uvedl, že hodlá snížit cla některých spotřebních produktů, aby podpořil domácí výdaje a ekonomiku v době, kdy rekordní počet čínských turistů utrácí peníze v zahraničí.

Dobrá zpráva pro velké firmy

Ministerstvo financí oznámilo, že dovozní cla na oblečení západního stylu klesnou na sedm až deset procent z dosavadních 14 až 23 procent. Cla na boty s vysokými podpatky a na sportovní obuv se sníží o polovinu na 12 procent a cla na dětské pleny a produkty pro péči o pleť klesnou na dvě procenta. V současnosti přitom činí clo na dětské pleny 7,5 procenta a clo na produkty pro péči o pleť pět procent.

Ze snížení cel by mohli těžit přední světoví výrobci spotřebního zboží, oblečení a obuvi, například firmy Procter & Gamble, Nike, Adidas či L′Oreal, píše agentura Reuters.

Čínští spotřebitelé si často stěžují, že na domácím trhu platí za zboží vyšší ceny než v zahraničí, a to zčásti kvůli vysokým clům. Podle analytiků jsou například spotřebitelské ceny luxusního zboží v Číně o zhruba 20 procent vyšší než v Evropě.

Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem za posledních 24 let. Hospodářský růst tak poprvé od roku 1998 zaostal za vládním cílem, podle kterého měl dosáhnout 7,5 procenta. V letošním prvním čtvrtletí se HDP zvýšil pouze o sedm procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám