Hlavní obsah

Dotace 1,3 miliardy na vysoké školy se asi nepodaří dočerpat, tvrdí NKÚ

Praha
Aktualizováno

Dotace ve výši 1,3 miliardy korun na modernizaci vysokých škol se asi nepodaří dočerpat. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky v pondělí oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Část projektů z dotačního období 2007 až 2013 ještě ani koncem loňského roku nezačala, a přitom mají být projekty hotovy do konce letošního roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

NKÚ prověřoval využití peněz z evropských fondů a státního rozpočtu na nákup nových přístrojů pro vysoké školy nebo modernizaci a výstavbu nových budov univerzit v období let 2007 až 2015.

Celkem šlo o 12,6 miliardy rozdělených ministerstvem školství na 66 projektů. Čtvrtina projektů ale podle kontrolorů asi o část dotací přijde, protože se je nepodaří dokončit v termínu.

„U 17 projektů, které získaly dotaci v celkové výši 1,3 miliardy korun, univerzity dosud nezačaly s realizací. Podle NKÚ hrozí, že tyto projekty se nepodaří do konce roku 2015 dokončit, a tedy že se část dotací nepodaří dočerpat,” sdělila Málková.

Kromě toho také kontroloři objevili u některých projektů chyby v zadávacích řízeních, které však byly podle mluvčí NKÚ jen formální a výběrová řízení neovlivnily.

Ministerstvo sice důsledně prověřovalo přípravu a provádění projektů, ale ztížilo příjemcům dotací situaci častými změnami v dokumentaci k dotačnímu programu, oznámil NKÚ. Od začátku dotačního období do poloviny roku 2014 vydalo podle mluvčí kontrolorů sedm verzí příručky pro žadatele, 15 verzí pravidel pro výběr dodavatelů a 38 metodických pokynů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám