Hlavní obsah

ČEZ dostal v Bulharsku pokutu 17,5 miliónu

Aktualizováno

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi české elektrárenské společnosti ČEZ pokutu 1,25 miliónu leva (17,5 miliónu korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Snímek z tiskové konference z roku 2013, kdy ČEZ hrozilo v Bulharsku odebrání licence, jako se předtím stalo v Albánii

Článek

ČEZ podle úřadu odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti.

Mluvčí společnosti ČEZ podle agentury Reuters uvedla, že firma zatím rozhodnutí úřadu neobdržela. Dodala nicméně, že ČEZ bulharské zákony neporušuje a obrátí se na soud.

Pro největší českou energetickou firmu, která jen v prvním čtvrtletí vydělala 7,6 miliardy korun, není pokuta pro hospodaření zásadní.

Bulharské úřady v roce 2013 obvinily ČEZ a další distributory elektřiny Energo-Pro a EVN ze zneužívání pozice na trhu a zahájily kroky k odebrání jejich licencí. Řízení o odebrání licence ale tamní regulační úřad zastavil, protože pro něj nenašel žádný důvod.

Bulhary rozzlobily vysoké faktury

Na počátku byly tehdy masové protesty bulharské veřejnosti proti vysokým cenám elektřiny. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou, a tedy i vyšší spotřebou.

Demonstranti proto požadovali odebrání licencí zahraničním distributorům. Nespokojenost lidí namířená nejprve proti českým firmám ČEZ a Energo-Pro a také rakouské EVN, které zajišťují v Bulharsku distribuci elektřiny, se záhy obrátila proti bulharské politické elitě. Protesty tak skončily demisí vlády a předčasnými volbami.

Předtím odebrala ČEZ licenci Albánie. Pod hrozbou mezinárodní arbitráže Albánie loni přistoupila na dohodu o finančním vyrovnání ve výši 100 miliónů eur (2,75 miliardy korun).

Reklama

Související články

ČEZ ve čtvrtletí klesl zisk o 24 procent

Čistý zisk skupiny ČEZ za první čtvrtletí letošního roku klesl meziročně zhruba o 24 procent na 7,6 miliardy korun. Loni činil za první tři měsíce roku 9,9...

Výběr článků

Načítám