Hlavní obsah

Česká ekonomika překvapila, růst překonává odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně zrychlila růst na 3,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Mezičtvrtletně HDP stoupl o 2,8 procenta. Údaje překonaly odhady analytiků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Tak rychle rostla ve čtvrtletí tuzemská ekonomika naposledy začátkem roku 2006, meziroční růst je nejvyšší od poloviny roku 2008. V předchozím čtvrtletí se HDP zvýšil meziročně o 1,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4.

„Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měl pokračující růst téměř všech odvětví zpracovatelského průmyslu, zejména výroby dopravních prostředků a strojů a zařízení," uvedl ČSÚ.

Analytici předpokládali, že ekonomika za první čtvrtletí poroste meziročně o dvě procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,8 procenta. Ekonom ČSOB Petr Dufek označil meziroční výsledky ekonomiky jako „skoro neuvěřitelné”. Částečně jde podle něj ale o výkyv způsobený předzásobením tabákem.

„Část růstu ekonomiky jde i na vrub spotřebních daní z tabákových výrobků. S tím, jak se obchodníci předzásobují před změnou těchto daní, kolísá růst HDP v jednotlivých čtvrtletích. Zatímco na konci loňského roku byl tento efekt z pohledu růstu negativní, nyní je opět pozitivní. Proto počítáme, že výsledek za druhé čtvrtletí už zdaleka nebude na první pohled tak skvělý," dodal analytik.

Nejrychlejší v EU 

Podle ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška přidalo předzásobení tabákem k růstu ve čtvrtletí zhruba jeden procentní bod.

„Česko se podle odhadu s přehledem stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou EU v mezikvartálním srovnání, přičemž v meziročním srovnání mu patří druhá příčka za Rumunskem. Na straně produkce stojí za růstem ekonomiky převážně průmysl, což značí, že Česku výrazně pomohlo ke zvýšení tempa oživení u našich obchodních partnerů v EU. Zároveň ale jsou při chuti i domácí spotřebitelé a podniky zřejmě mohutně investují,“ komentuje Sobíšek.

Pozitivní ekonomický vývoj se projevil na pracovním trhu. „Zaměstnanost v pojetí národních účtů v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 1,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta, což je největší růst od začátku roku 2008," dodal ČSÚ.

Koruna ráno po oznámení výsledků HDP posílila proti čtvrtečnímu závěru o 11 haléřů na 27,36 Kč/EUR. Česká měna posílila rovněž vůči dolaru. Před obědem byla proti čtvrtečnímu závěru silnější o 12 haléřů na 24,08 Kč/USD, ráno se přitom podívala i pod 24 korun za dolar.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám