Hlavní obsah

Celníci rozdrtili 11 miliónů krabiček cigaret. Kvůli zvýšení daní

Novinky, Tomáš Volf

V drtičce skončilo v dubnu 11 miliónů krabiček cigaret se starými kolky, které se nesmějí prodávat. Stát tak brání tomu, aby si obchodníci dělali velké zásoby cigaret nakoupených ještě před zvýšením spotřební daně.

Foto: Celní správa

V drtičce skončilo 11 miliónů krabiček cigaret

Článek

Od  března se již nesmějí v prodeji vyskytovat cigarety s tabákovou nálepkou s daňovou sazbou označenou písmenem „O“. V současné době jsou v prodeji cigarety s tabákovou nálepkou označenou písmenem „P“.

“Cigarety se starou cenou a starým kolkem jsou od 1. března považovány za neznačené a nelze s nimi jakkoli volně nakládat. Pokud celníci takové cigarety při kontrole v prodejně objeví, tak je zajistí. Za porušení zákona o spotřební dani cigaret hrozí prodejci pokuta od 50 tisíc do 10 miliónů korun,” řekla Novinkám  Yvona Matějková, mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj, pod který spadá celorepubliková agenda tabákových nálepek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povinnost zničit po třech měsících zásoby cigaret se starým kolkem je novinkou, prosazenou ministerstvem financí, aby si obchodníci nevytvářeli zásoby třeba na rok dopředu. Před novelizací zákona mohli zásoby cigaret se starým kolkem doprodat bez omezení. Cigarety s označením A až N je podle zákona možné prodávat stále, tyto staré zásoby by ale měly být již dávno vyprodané.

Uvedených 11 miliónů krabiček stáhly firmy z prodeje dobrovolně, za zničené cigarety jim stát vrátí hodnotu spotřební daně starých kolků, celkem 503,4 miliónu korun. Samotnou likvidaci, tedy drtičku (celníci využívají služeb soukromé firmy), platí tabákové firmy. Na počítání, evidenci a likvidaci cigaret s kolky “O” pracovalo po dobu jednoho měsíce každý den asi deset celníků.

Daň tvoří 80 procent ceny cigaret

Na prodejnách pak od začátku března krajské celní úřady zabavily přes 50 tisíc krabiček cigaret se starými kolky, nejvíc v Karlovarském a Ústeckém kraji. S hříšníky nyní probíhá správní řízení a cigarety čekají ve skladu na zničení.

Přebalovat cigarety již uvedené do prodeje do krabiček s novými kolky firmy nesmějí. “Mohli by je přebalovat pouze v celním skladu, kde jsou cigarety z výroby. Co víme, tak to ale nikdo nedělá, protože se jim to údajně nevyplatí,” dodala Matějková. Daně totiž nyní tvoří 80 procent ceny krabičky cigaret.

Podle modelového příkladu, který pomohli spočítat odborníci na daně z poradenské společnosti Deloitte, se v současné době z krabičky cigaret s cenou 75 korun platí spotřební daň 47,40 koruny, k tomu 21 procent DPH přidává dalších 13 korun. Podíl daně v posledních letech roste v souladu s trendem v Evropě s cílem snižovat spotřebu kvůli zdravotním dopadům.

Spotřební daň u cigaret stát zvýšil od 1. prosince minulého roku, aby splnil pravidla Evropské unie, podle kterých má být minimálně 90 eur (2496 korun) na tisíc cigaret. Cigarety kvůli zvýšení daní zdražily od čtyři až sedm korun na krabičku. Další zvýšení spotřební daně navrhuje ministerstvo od ledna 2016, cigarety zdraží o další zhruba tři koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám