Hlavní obsah

Řecké oživení dlouho nevydrželo, země je opět v recesi

Řecká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla zpět do recese, v níž se před loňským dočasným oživením nacházela šest let. Plyne to ze středečních údajů evropského úřadu Eurostat.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis na tiskové konferenci v Bruselu

Článek

Naproti tomu Kypr, středomořský soused Řecka, jehož musela eurozóna spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) rovněž vytahovat z dluhové krize, se po třech a půl letech z hospodářského propadu vymanil.

Hrubý domácí produkt Řecka se proti předešlému čtvrtletí snížil o 0,2 procenta, když v předešlých třech měsících klesl o 0,4 procenta. O recesi se mluví právě ve chvíli, kdy propad hospodářství je nejméně dvě čtvrtletí v řadě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpět na sestupnou dráhu po nadějném vývoji loňského roku vyslaly hluboce zadluženou zemi nové politické otřesy, předčasné volby a protahovaná jednání nové vlády s věřiteli. Tento vývoj podkopal důvěru podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku, řekl agentuře Reuters Nikos Magginas, který působí jako hlavní ekonom v National Bank of Greece.

Hrubý domácí produkt (HDP) Řecka v meziročním srovnání zpomalil růst na 0,3 procenta z tempa 1,3 procenta na konci loňského roku. Podle ekonomů bude rozhodující pro další vývoj ekonomiky letní čtvrtletí s turistickou sezónou a vyhlídkami na dohodu mezi Aténami a věřiteli.

S nimi jedná radikálně levicová vláda Alexise Tsiprase už od února o uvolnění zbylých peněz ze záchranného úvěru výměnou za věrohodný plán reforem. Bez nových peněz hrozí zemi bankrot a možná odchod z eurozóny.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Peníze mají prý už jen na několik týdnů

Řecko tento týden uhradilo MMF splatný dluh ve výši 750 miliónů eur (20,6 miliardy korun). Podle informací agentury Reuters ale použilo 650 miliónů eur z tzv. nouzového účtu u MMF, který by mělo do několika týdnů znova doplnit. V červnu má přitom MMF odvést splátku téměř dvakrát vyšší, než byla ta květnová.

Řecký ministr financí Janis Varufakis v pondělí v Bruselu žádal o uznání pokroku ve vyjednávání a uvolnění zbývajících více než sedmi miliard eur pomoci. Země má podle něj peníze na provoz už jen na „několik týdnů”.

Reklama

Související články

Rusko láká Řeky do nové rozvojové banky

Rusko nabídlo Řecku, aby vstoupilo do vznikající nové rozvojové banky, kterou společně buduje pětice velkých a dynamicky rostoucích zemí skupiny BRICS. V ní...

Výběr článků

Načítám