Hlavní obsah

Majiteli OKD klesly tržby o pětinu, prodal méně uhlí

Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, vykázala v letošním 1. čtvrtletí zisk 26 miliónů eur (zhruba 712 miliónů korun). Loni byla ve stejném období ve ztrátě 27 miliónů eur. Tržby společnosti ale meziročně klesly o 22 procent na 135 miliónů eur (asi 3,69 miliardy korun). Firma o tom ve středu informovala v tiskové zprávě.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku

Článek

Důvodem poklesu tržeb jsou podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka nižší ceny uhlí a také menší prodeje. Společnost za první tři měsíce 2015 prodala 1,56 miliónu tun uhlí, což je o 18 procent méně než loni. Těžba klesla o pětinu na 1,78 miliónu tun. Za celý rok 2015 plánuje vytěžit 7,5 až 8 miliónů tun uhlí.

V provozním výsledku před odpisy (EBITDA) se firma v prvních třech měsících letošního roku propadla do ztráty dvou miliónů eur (zhruba 54,7 miliónu korun) z loňského zisku 12 miliónů eur.

Na valné hromadě NWR, která se uskutečnila 23. dubna, opustil vedení firmy český podnikatel a investor Zdeněk Bakala. Bakalovi ale stále patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní 50,5 procenta akcií NWR. Zbytek NWR vlastní institucionální investoři a drobní akcionáři. Podle některých analytiků hodlá možná Bakala NWR opustit úplně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám